Home Locaties PsyQ Groningen

PsyQ Groningen

PsyQ Groningen is onderdeel van Lentis en biedt uitsluitend behandeling in specialistische GGZ (SGGZ). 

Behandeling vindt plaats binnen een multidisciplinair behandelteam van Lentis | PsyQ. Hierbij wordt gebruik gemaakt van multidisciplinaire overleggen en is inzet van meerdere disciplines mogelijk. Denk hierbij aan een consult of behandeling van psychiater, psycholoog, verpleegkundige, vaktherapeut en/of systeemtherapeut. Vaak zullen ook naasten (partner, familie) bij de behandeling betrokken worden. PsyQ Groningen werkt in specialistische teams.

De specialismes

Eetstoornissen

Dit is een keten waar een ambulante-, deeltijd- en klinische behandeling mogelijk is voor eetstoornissen. In de meeste gevallen behandelen we mensen met ernstige anorexia of boulimia nervosa. Voor de kliniek geldt in het bijzonder dat wij zorg bieden voor inwoners van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, de kop van Overijssel en de Noordoostpolder.   

ADHD

Voor mensen met (een vermoeden van) ADHD bij wie de klachten zo ernstig zijn dat dit op meerdere levensgebieden tot problemen leidt. Vaak is er sprake van andere bijkomende klachten. We werken regelmatig samen met de Wij-teams binnen Groningen om via de WMO ondersteuning in de thuissituatie te kunnen regelen. 

Stemmings
stoornissen

 Voor mensen bij wie depressieve of manisch depressieve klachten op de voorgrond staan. Veel van onze cliënten zijn al eerder in zorg geweest voor stemmingsklachten. We kijken samen wat wel en niet heeft gewerkt en gaan op zoek naar de factoren die maken dat klachten terugkomen.

Angst &
dwang

Voor mensen bij wie een angststoornis of een obsessief-compulsieve stoornis op de voorgrond staat. In de behandeling ga je angstige situaties die je meestal vermijdt of waarbij je veel angst ervaart, juist opzoeken. Vermijding bij angst is op korte termijn belonend, maar op de lange termijn leidt het tot meer angst en heeft het vervelende gevolgen.  

Seksuologie & Transgenderzorg

Voor mensen bij wie problemen op het gebied van seksualiteit en/of gender een rol spelen. Daarbij kan je denken aan seksuele disfuncties, verslaafd zijn aan seks, bijzondere seksuele voorkeuren waar men last van heeft, problemen met de eigen homo-, hetero- of biseksualiteit of genderdysforie.  

Somatiek & Psyche

Voor mensen bij wie aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) op de voorgrond staan. Denk hierbij aan ernstige vermoeidheid, buikklachten en/of chronische pijn, of aanvallen waarbij geen neurologische oorzaak is gevonden. De behandeling besteedt aandacht aan het samenspel van ‘lichaam en geest’. Een belangrijk doel is om meer regie te ervaren in het dagelijks leven. 

Trauma

Voor mensen bij wie een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of een trauma- en stressor gerelateerde stoornis op de voorgrond staat. De behandeling is gericht op traumaverwerking en afname van de PTSS klachten.

Persoonlijkheid

Voor mensen met zogenaamde persoonlijkheidsproblematiek (PP), ook wel persoonlijkheidsstoornissen genoemd. De behandelingen richten zich op het krijgen van inzicht in eigen patronen. Je leert leren om te gaan met gevoelens, steviger te staan in sociale contacten, met meer openheid en vertrouwen en om de eigen verantwoordelijkheid noch te zwaar noch te licht op te nemen.

De generalistische poli

PsyQ Groningen heeft ook een generalistische poli. Hier bieden we diagnostiek om meer inzicht te krijgen in waarom iemand is vastgelopen in het leven. Daarnaast bieden we behandeling voor maximaal een jaar. In die tijd kan het zijn dat de klachten voldoende zijn afgenomen om de behandeling af te sluiten. Soms verwijzen we door naar een van de andere afdelingen binnen PsyQ, of naar een ander instelling.  

Hoe kan ik me aanmelden?

Je huisarts kan je doorverwijzen naar Lentis. Vervolgens kijken we samen met jou of wij je kunnen helpen.

Praktische informatie

Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen bij PsyQ beschikbaar. Het kan zijn dat je even moet wachten voor er een plekje beschikbaar is. PsyQ Groningen is goed bereikbaar met de trein: het hoofdstation van Groningen bevindt zich op minder dan tien minuten lopen van onze vestiging.