Kliniek voor eetstoornissen van Lentis-PsyQ in Groningen

PsyQ Groningen – Kliniek voor eetstoornissen

PsyQ Groningen eetstoornissen heeft als enige GGZ-organisatie in het noorden van het land een kliniek. Deze kliniek is is bedoeld voor mensen vanaf 17 jaar met een eetstoornis. Als onze poliklinische zorg voldoende is, raden we dat aan. Soms is echter meer intensieve zorg nodig, zoals een deeltijdbehandeling of een opname in onze kliniek.
Onze kliniek voor eetstoornissen biedt zorg voor inwoners van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, de kop van Overijssel en de Noordoostpolder.

Film Door Dik en Dun

In samenwerking met de Hanzehogeschool en Ixta Noa heeft Lentis/PsyQ een film gemaakt over de wereld van vier verschillende eetstoornissen: mevrouw Boulimia, mevrouw Anorexia, mevrouw NAO en mevrouw Eetbuistoornis. Zij vertellen over de verschillende manieren waarop zij de regie over de levens van de mensen die zij in hun macht krijgen overnemen. Maar ook wordt duidelijk hoe mensen met een eetstoornis hun leven weer terug hebben kunnen veroveren én hoe de mensen om hen heen hen daarbij hebben geholpen.
Bekijk hier de film:

 

Voor wie is de kliniek voor eetstoornissen bedoeld?

PsyQ Kliniek Eetstoornissen is er voor je als je ernstige anorexia hebt en soms ook als je ernstige boulimia hebt. Vaak heb je dan ook last van andere psychische stoornissen of heb je moeilijkheden thuis. Je kunt bij ons terecht als het je niet meer lukt om op eigen kracht in je eigen omgeving (bijvoorbeeld met je ouders, partner of vrienden) tot ander eetgedrag te komen. Je slaagt er niet in om meer te gaan eten of te stoppen met braken of  om andere ongezonde gewoontes te veranderen. Je voelt je vaak machteloos en je omgeving ook.

Opname

Je kunt ook worden opgenomen in onze kliniek wanneer je al lang leeft met anorexia en een korte, intensieve opname nodig hebt. Deze opname duurt ongeveer zes weken en deze zorgt dat je medische conditie verbetert. Er komen verschillende patiënten bij ons. Sommigen zijn nog maar kort in behandeling, anderen worstelen al heel lang met een eetstoornis. In beide gevallen ben je welkom als opname nodig is.

Hoe ziet een behandeling bij de kliniek voor eetstoornissen eruit?

In de kliniek eetstoornissen word je vijf dagen per week opgenomen, van zondagavond tot en met vrijdagmiddag. Onze kliniek heeft tien bedden, dit betekent dat je in een groep zit met mensen met dezelfde klachten. Veel van onze behandelingen gebeuren in een groep, maar er zijn individuele aanpassingen die bij jouw situatie passen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je minder deelneemt aan groepen en meer je eigen dingen doet. Iedereen die bij ons is opgenomen krijgt een persoonlijke coach.

Anders denken

Onze manier van werken is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. We helpen je anders met eten om te gaan en ook anders te gaan denken over je gewicht en uiterlijk, waardoor je minder bang wordt voor eten. We besteden aandacht aan de problemen die mogelijk ten grondslag liggen aan je eetstoornis en die meer naar voren komen als je weer gezonder leert te eten. Meestal is de opname een deel van je behandeling. Vaak is het zo dat voordat je bent opgenomen je vaak al op een andere manier bent behandeld voor je eetstoornis. Na je opname word je verder behandeld. Dat kan poliklinisch zijn of in deeltijd. Samen met jou kijken we wat een goed vervolg is, passend bij jouw situatie en problemen.

Behandelingen

Meer informatie over onze behandelingen vind je hier:

Hoe kan ik mij aanmelden bij de kliniek voor eetstoornissen?

Als je wilt weten of een opname in de kliniek voor eetstoornissen voor je geschikt is, kun je overleggen met je huidige behandelaar of huisarts. Deze kan je naar ons verwijzen. Om te weten waar je aan begint, vragen we je een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Je wordt dan rondgeleid door een sociotherapeut. Deze vertelt je hoe wij werken en bij wie je voor vragen terecht kunt. Je hoeft nog niet met je persoonlijke verhaal te komen. Dat is pas het geval als je kiest voor opname en je verwijzing binnen is.

Contact

Als je behoefte hebt aan informatie over deze behandeling, je klem zit in je eetstoornis of als je andere vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op: 050 520 70 71.

Praktische informatie

De kliniek voor eetstoornissen ligt in de Rivierenbuurt in Groningen. We zijn goed te bereiken, zowel per auto als met het openbaar vervoer. Ons gebouw is op loopafstand van het station van Groningen.

Route en parkeren

De kliniek ligt op enkele minuten rijden van de Zuidelijke Ringweg (N7, afslag 37). Bij het pand zelf is geen ruimte om te parkeren. Uiteraard is het wel mogelijk om in de wijk (betaald) te parkeren. Een andere mogelijkheid is het parkeerterrein van de nabijgelegen Plus-supermarkt aan de Vechtstraat 131. Op deze plek is parkeren gratis voor de eerste anderhalf uur.

Plan hier je route.

Locatie Ambulant

Eetstoornis deeltijd en ambulant
Hereweg 76, 9725 AG
Groningen
050-5223344

Locatie Kliniek

Kliniek voor eetstoornissen
Merwerdestraat 54, 9725 KE
Groningen
050-5207071

Bereikbaarheid met OV

De kliniek ligt op 10 minuten lopen van Station Groningen. Eerst een stukje met de bus rijden is natuurlijk ook mogelijk, plan hier je route.

Openingstijden

Op werkdagen: 8.30 – 17.00 uur

Het team van de kliniek voor eetstoornissen

Ons team bestaat uit een psychiater, psychotherapeut, psychomotorische therapeut, systeemtherapeut, verpleegkundigen en sociotherapeuten. Verder zijn er vanuit het medisch centrum van Lentis een huisarts en een diëtiste aan ons verbonden.

#