6074 website lentis

Wonen Groningen Stad

Verspreid over verschillende wijken in de stad Groningen vind je zes woonvormen van Lentis.

Deze ondersteunen jou om succesvol en tevreden te wonen, werken en leren. En natuurlijk ook om andere mensen in de buurt te ontmoeten.

Bij Wonen Groningen Stad kun je terecht als tussen 18 en 65 jaar bent, een psychiatrische stoornis hebt en je voor langere tijd bent aangewezen op psychiatrische zorg. Je vindt het moeilijk om in het dagelijks leven zelfstandig te zijn.

Bent u ouder dan 65? Dan kunt u terecht bij Ouderenpsychiatrie Hamrikheem

Schillenmodel Wonen Groningen Stad

Je kunt binnen het wonen naar steeds meer zelfstandigheid streven. Dit kun je gemakkelijk oefenen omdat wij binnen de woonvorm met het schillenmodel werken. Dit model houdt in dat er woonplekken zijn waarop extra begeleiding gegeven wordt en woonplekken verder van het kerngebouw, wanneer je minder begeleiding nodig hebt.

De woningen van de vijf woonvormen verschillen nogal in ligging, bouw en indeling. Verder variëren ze van éénpersoonsappartementen tot grote gezinswoningen. Ze liggen in de wijken Beijum, Helpman, Paddepoel, Rivierenbuurt en Tuinwijk.

In een oriëntatiegesprek bespreken we samen jouw wensen en zorgvragen. Daarbij leggen we uit welke mogelijkheden er zijn voor wonen en begeleiden.

Voordat je daadwerkelijk verhuist, vergelijken we in een plaatsingsgesprek met elkaar nog eens goed  jouw zorgvraag met ons aanbod. Als je dan bij ons komt wonen, maakt de begeleiding je snel wegwijs op jouw nieuwe woonplek.

Als je snel geplaatst moet worden, kan het zijn dat er op dat moment geen plek is. Je kunt dan tijdelijk een andere woonvorm dan je voorkeur aangeboden krijgen of op een andere geschikte manier hulp van ons krijgen.

Je kunt binnen Wonen Stad steeds meer zelfstandiger worden. Het schillenmodel betekent dat er woonplekken zijn waar extra begeleiding voor je is en woonplekken waar minder begeleiding is.
Onderstaande afbeelding laat zien hoe het schillenmodel eruit ziet:

schillen model

Welke woonvormen biedt Wonen Groningen Stad?

Wonen Beijum

Hier woon je in groepen van vier tot acht personen, totaal zijn er 28 woonplekken. Iedere bewoner heeft zijn eigen zit-slaapkamer. De wijk heeft twee winkelcentra met een groot winkelaanbod. Het centrum van de stad kan je in 20 minuten met de bus bereiken.

Er zijn vier kernwoningen dicht bij de centrale post en een aantal woningen verspreid over de wijk. Ook zijn er dubbele-diagnosewoningen voor als je last hebt van psychiatrische -en verslavingsproblematiek.

Wonen Helpman

Wonen Helpman is gehuisvest in een flat met 34 éénpersoonsappartementen. Het kantoor van de begeleiding bevindt zich hier ook. Omdat er geen lift aanwezig is, moet je kunnen traplopen. Er zijn verschillende winkels in de buurt.

Wonen Rivierenbuurt

Wonen Rivierenbuurt is gevestigd op de eerste etage van een voormalig verzorgingshuis. Er zijn 24 overzichtelijke appartementen met een zit-slaapkamer, eigen badkamer en keuken. De woonvorm ligt vlakbij het hoofdstation en het centrum van Groningen.

Wonen Tuinwijk

In de Tuinwijk heeft Lentis een woonvorm bestaande uit negen tweepersoons- en elf éénpersoonsappartementen. De appartementen bevinden zich in de directe nabijheid van het kantoor van de begeleiding en de inloop. Winkelcentrum Paddepoel en Selwerd liggen op loopafstand, evenals het Noorderplantsoen en Noorderstation.

Wonen Paddepoel

Wonen Paddepoel bestaat uit 36 ruime appartementen,verspreid over 5 flats. De appartementen zijn bereikbaar via de lift en beschikken over een woonkamer, keuken, badkamer en een aparte slaapkamer. De woonvorm ligt in een wijk met veel buurtactiviteiten.

Wonen De Wijert

Wonen De Wijert is een modern woonhuis. Het woonhuis bestaat uit drie lagen en heeft 15 appartementen met eigen sanitair en biedt de bewoners privacy. Twee verdiepingen hebben een grote woonkamer met inbouwkeuken die gedeeld wordt. Op de begane grond is een binnentuin en op de tweede verdieping een groot balkon/terras.

In alle woonvormen is een berging aanwezig waarin je je fiets kunt stallen.

Welke begeleiding biedt Wonen Groningen stad?

Als je in een woonvorm van Lentis komt te wonen, is het belangrijk dat je je thuis voelt. Belangrijke begrippen voor het slagen hiervan zijn: succes en tevredenheid. Succes in de zin van jouw functioneren in de wijk en dat je je prettig voelt. Begeleiding biedt Lentis jou op basis van gelijkwaardigheid.

Persoonlijk begeleider

Om dit mogelijk te maken krijg je een persoonlijk begeleider, die deel uitmaakt van het begeleidingsteam. Hij of zij is jouw aanspreekpunt en jullie hebben samen regelmatig overleg. Samen maak je afspraken over wat je wilt in de toekomst. Dit wordt vastgelegd in een begeleidingsplan. Dit plan wordt elk jaar bijgesteld en elk half jaar met je  besproken.

Er is begeleiding aanwezig van 07.30 uur tot 22.00 uur. ’s Nachts kan je telefonisch een beroep doen op de nachtdienst van de kliniek.

Behandelaar

Naast begeleiding krijgt je ook een behandelaar toegewezen, die zich onder meer met je eventuele medicatie en de jaarlijkse gezondheidsmeting bezighoudt.

Activering en Reïntegratie

Een belangrijk onderdeel van het leven is werk of dagbesteding. Vanuit deze gedachte verwachten we van jou dat je dit zo snel mogelijk weer gaat oppakken. De woonvormen werken daartoe nauw samen met de afdeling Activering en Reïntegratie van Lentis. Je kunt deelnemen aan activiteiten, projecten, scholing, vrijwilligerswerk en betaald werk.

Bewonerscommissie

Als je in een woonvorm van Lentis woont, heb je inspraak in het beleid hiervan door middel van een bewonerscommissie. Eeen onafhankelijke cliëntondersteuner ondersteunt hierbij. De commissie vergadert regelmatig over zaken die jou aangaan en adviseert de leidinggevenden.

Hoe meld ik me aan bij Wonen Groningen Stad?

Voor een oriëntatiebezoek kun je contact opnemen met de woonvorm van jouw keuze, te bereiken via ons algemene telefoonnummer: 088 114 00 00.
Voor meer informatie over aanmelden en indicaties kun je een e-mail sturen naar wachtlijstbeheer@lentis.nl.

Lees onze nieuwsbrief

Maak in onze nieuwsbrief kennis met onze verschillende woonvormen en een aantal medewerkers. Lees hier onze nieuwsbrief van augustus 2021.

Feedback