Vrouwen op podium

Foolcolor Theatergroep

Theatergroep Foolcolor is een uitdagende en creatieve dagbesteding voor (ex)cliënten van Lentis. Foolcolor kan ingezet worden voor een speelse aanvulling op het thema van een congres, symposium of studiedag. Wij bieden korte voorstellingen op maat waarin de kern van een onderwerp helder en doeltreffend wordt uitgelicht.

Praktisch

Foolcolor repeteert iedere woensdagmiddag van 13:00 tot 16:00 uur voor verschillende voorstellingen. Heb jij zorg bij Lentis en kan je een indicatie of een PGB krijgen voor deze vorm van dagbesteding? En lijkt het je leuk om te acteren, dansen en/of zingen? Dan is Foolcolor misschien wel iets voor jou!

Contact

Voor vragen en aanmelding bij de theatergroep kun je contact opnemen met Ine Paulien, scenarioschrijver en regisseur:

Ine Paulien Weijer
ip.weijer@lentis.nl
06-28834689

Theatervoorstellingen

‘Achttienhonderd seconden’

Een 15 minuten durende voorstelling over een jonge vrouw, Lotte, die een persoonlijkheidsstoornis heeft.
Ze is boos, vrolijk, destructief, uitbundig en intens verdrietig. Ze heeft een vriend waar ze dol op is, maar maakt het uit als hij te laat thuiskomt. Haar vriend en moeder willen haar ondersteunen maar raken door haar gedrag ook wel eens de weg kwijt.

Ik schreeuw
ik ga tekeer
ik zeg de vreselijkste dingen tegen mensen van wie ik hou
ik vernietig
ik maak kapot…..

‘Lucht’

Een indringende theatervoorstelling van 20 minuten van vier mensen die met eenzaamheid te kampen hebben.
– Denise verhuist van een klein dorp in het zuiden van het land naar de stad Groningen om te gaan studeren. Zij is vroeger op de middelbare school erg gepest en denkt in Groningen een nieuwe start te kunnen maken. Vindt zij nu wel de aansluiting bij haar leeftijdsgenoten?
– Saskia is huisvrouw en woont in een riant huis. Ze ziet haar man, die orthopeed is, niet zo vaak. Maar daar staat ook van alles tegenover: een groot huis, een zwembad en een eigen autootje. Maar weegt al het materiele op tegen de sociale contacten die nu ontbreken?
– Anton is 40 jaar. Hij drinkt te veel. Hij werd vroeger in zijn jeugd mishandeld door zijn vader. Is de alcohol de manier om zijn verdriet te onderdrukken?
– Astrid is gescheiden en haar kinderen zijn het huis uit. Haar moeder is dementerend. Het contact met haar verandert hierdoor enorm.

Zij allen voelen zich soms zo eenzaam….

‘Creme-spoeling’

Creme-spoeling laat een liefdevol portret zien van moeder en dochter die leven in armoede….. Een theatervoorstelling van 10 minuten.

Lotte is gescheiden en heeft drie kinderen waaronder haar dochter Michelle van 15 jaar. Ze wonen in een klein flatje. Lotte heeft tonnen aan schuld omdat haar man jarenlang geen hypotheek betaalde en allerlei leningen afsloot.
Dochter Michelle haat dit leven weleens. Ze kan niets leuks kopen en kan nauwelijks op pad met vrienden omdat er geen geld is. Dit is de reden dan ook dat het weleens botst tussen Michelle en haar moeder. En toch….. Ze begrijpen elkaar zo goed.

‘AAP NOOT MIES’

Een gevoelige en positieve theatervoorstelling van 15 minuten over laaggeletterdheid.
Maartje staat op het station en raakt in paniek. De trein rijdt niet. Welke bus moet ze nemen en waar staat die bus? Ze kan het niet lezen op de borden in de stationshal.
Lenie is vroeg van school gehaald om haar moeder te helpen in de huishouding. Daar ondervindt zij nog steeds de gevolgen van en Koen vertelt dat hij dyslectisch is, en een puinhoop heeft gemaakt van zijn financiele administratie. De rekeningen liggen ongeopend in de kast.
Hoe is het voor hen allen om niet goed te kunnen lezen en schrijven.

‘Kris gaat naar Kos

Een 15 minuten durende aangrijpende voorstelling, uitgevoerd door spelers die allen ervaringsdeskundig zijn.

Kris, een jonge vrouw van 25 jaar, vertelt over haar psychose van twee jaar geleden. Ze wil naar Griekenland, naar het eiland Kos, om alle vluchtelingen te redden. Ze raakt langzamerhand in een psychose. Een intensieve behandeling volgt. Ze herstelt, komt weer in haar kracht en rondt haar universitaire studie af.
Ze solliciteert naar een baan die precies aansluit bij haar opleiding. Men is enthousiast over haar en ze mag door naar de derde en beslissende ronde. Maar dan ontstaan er twijfels. Twijfels bij de hulpverlener en twijfels bij de werkgever.

‘ Ligakoeken’

Een indringende theatervoorstelling van 30 minuten waarin de invloed van een psychisch zieke ouder op een kind pijnlijk in beeld komt.

Charlotte is 11 jaar.  Ze is stil en teruggetrokken. Charlotte houdt rekening met haar

moeder. Haar moeder is de ene dag boos en sarcastisch en de andere dag vrolijk en uitbundig. Te uitbundig. De moeder van Charlotte is psychisch ziek en Charlotte moet er mee dealen. En dat doet ze. Constant. Elke dag weer.
De leerkracht van Charlotte en de psycholoog van haar moeder maken zich zorgen, maar welke invloed hebben zij? Wat kunnen zij doen?

Bekijk hier de registratie van Ligakoeken

‘Michelle’

Een indringende en liefdevolle theatervoorstelling van 15 minuten over de nieuwe behandelmethode waarin naasten meewerken in de behandelmethode van de patient.
Michelle, een jonge vrouw, krijgt last van angsten. Angsten op straat, in de winkel bij de kassa en in de bioscoop. Het loopt uit de hand. De enige plek waar zij zich nog veilig voelt is haar slaapkamer. Ze wordt opgenomen. ‘In een huis waar iedereen gek is’.
Haar buurman, haar beste vriendin en haar moeder zijn close met Michelle en helpen haar, samen met de behandelaars, weer op de been. Want immers, zij kennen haar het beste!

Bekijk hier de registratie van Michelle

#