Jongen in park

ADHD

Als je erg onrustig bent en je vaak moeilijk kan concentreren, kan het zijn dat je ADHD hebt. Wat ADHD precies is en welke behandelingen hier voor zijn, lees je hieronder.

Betekenis ADHD

ADHD is de afkorting van de Engelse term Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dit betekent in het Nederlands: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Bij volwassenen met ADHD is de hyperactiviteit vaak wat minder aanwezig, omdat je geleerd hebt om hyperactief gedrag te onderdrukken. Kinderen met ADHD bewegen over het algemeen veel en druk. Het is echter een misverstand dat iedereen met ADHD last heeft van hyperactiviteit.

Symptomen ADHD

ADHD is een aandoening waarbij je:

  • veel (innerlijke) onrust ervaart
  • aandachtsproblemen hebt
  • druk en impulsief bent

Iedereen is weleens druk of snel afgeleid, maar mensen met ADHD hebben hier constant last van. Het gaat om een structureel en levenslang patroon, waardoor je op meerdere levensgebieden in de problemen raakt. De stoornis komt voor bij zowel kinderen als volwassenen en valt onder de ontwikkelingsstoornissen.

Lees hier meer over de symptomen en kenmerken van ADHD.

Vormen van ADHD

ADHD kent twee hoofdvormen: ADHD van het gecombineerde type met zowel aandachtsproblemen als onrust en impulsiviteit en ADHD van het onoplettende type, ook wel ADD genoemd. Bij deze laatste vorm is vooral sprake van aandachts- en concentratieproblemen en is de persoon vaak juist erg rustig in gedrag en spreken. We spreken hier van ADHD, waar we ook ADD bedoelen. Hoewel de vormen anders zijn, gelden voor beide grotendeels dezelfde behandeladviezen.

Behandeling ADHD

ADHD is niet te genezen. Therapie en medicatie kunnen de klachten verlichten. Bij Lentis kun je een specialistisch programma volgen voor de behandeling van ADHD. Dit bestaat uit een combinatie van medicijnen, individuele & groepsbehandeling. Wanneer je kind last heeft van ADHD kunnen jullie terecht bij Jonx.

Lees hier meer over de behandeling van ADHD.

Oorzaken ADHD

De oorzaak van ADHD is waarschijnlijk een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Omgaan met ADHD

Wanneer je ADHD hebt, kunnen de volgende tips jou helpen:

  • Zorg voor weinig afleiding
  • Vergroot je kennis over ADHD
  • Praat erover
  • Creëer structuur
  • Plan hulp

Online zelftest

Heb jij het vermoeden dat je ADHD hebt? Via de online zelftest van Lentis krijg jij een beeld van je situatie.