Home Problemen ADHD Omgaan met ADHD

ADHD

"Geef het een kans. Voor mij heeft het alleen maar voordelen gehad."

Omgaan met ADHD

Door behandelingen, begeleiding en medicatie kun je vaak al beter omgaan met ADHD. Toch zijn er ook andere handige ‘trucjes’ om er nog beter mee om te gaan en minder klachten te ervaren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je minder snel afgeleid wordt door een werkplek zo in te richten dat je je beter kunt concentreren. Ontdek onder welke omstandigheden jij het beste werkt. Daarnaast is het goed om te praten over ADHD. Er zijn nog meer handigheden waardoor je beter kunt omgaan met ADHD. Je leest er hieronder meer over.

Vergroot je kennis over ADHD

Laat jezelf voorlichten over ADHD en zorg dat mensen die dichtbij staan ook meer over ADHD te weten komen. Doordat je je laat voorlichten en meer kennis opdoet, herken je verschijnselen gemakkelijker. Dit helpt weer om een beter beeld van ADHD te krijgen en hoe de aandachtstekortstoornis van invloed is op jouw leven. Dankzij kennis kun je meer grip krijgen op de aandoening en dus beter leren omgaan met ADHD.

Creëer structuur

Structuur is ontzettend belangrijk voor de mens. Maar mensen met ADHD hebben vaak moeite met structuur aanbrengen. Creëer meer regelmaat en ritme door bijvoorbeeld op vaste tijden te gaan slapen en op te staan, te eten, te werken en te sporten. Ook is het goed om sociale activiteiten en tijd voor jezelf in te plannen. Probeer niet te veel hooi op je vork te nemen.

Maak een planning en vraag om hulp

Mensen met ADHD zijn vaak niet goed in het maken en nakomen van een planning, organiseren en keuzes maken. Hierdoor worden veel taken uitgesteld. Het kan helpen om een planning te maken en dit op een whiteboard of krijtbord te schrijven. Schrijf ook op wanneer je de taken uitvoert en wat de deadline is. Zijn er taken waarvan je weet dat de kans klein is dat je ze uitvoert? Durf anderen ook om hulp te vragen. Dit kan zo ontzettend veel rust geven.

Zoek contact met lotgenoten

Het kan erg helpen om te praten met mensen die ook ADHD hebben. Door met gelijkgestemden te praten leer je veel over de aandoening, kun je al je vragen stellen en sta je er niet alleen voor. Een bijeenkomst met lotgenoten zorgt voor een feest van herkenning, je leert meer over de voor- en nadelen van ADHD en je ziet ook hoe anderen omgaan met ADHD.