Man en vrouw in het park bij een meer

Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Heb je het idee dat je jouw leven niet alleen aan kan? Vraag je anderen daarom snel om hulp? Klamp jij je je vast aan je partner/familie? Vind je het heel lastig, of bijna onmogelijk, om in je eentje  een beslissing te nemen of iets te doen? Heb je een diepe behoefte om verzorgd te worden?

Dan kan het zijn dat je een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebt. Wat een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis is, wat de symptomen zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.

Wat is een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis?

De meeste mensen vinden het fijn om af en toe verzorgd te worden en hebben soms behoefte aan steun.

Wanneer je een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je het idee dat je het leven niet alleen aan kan. Je hebt veel geruststelling en advies van anderen nodig en vraagt anderen snel om hulp. Je hebt de neiging om de verantwoordelijkheid over levensbeslissingen aan anderen te geven. Wanneer je deze stoornis hebt, maak je je vaak afhankelijk van je ouders of van je partner.

Deze afhankelijkheid kan erg ver gaan. Zo kan het zijn dat je jezelf wegcijfert, om jezelf er maar van te overtuigen dat je de steun van anderen krijgt. Mensen vinden jou vaak erg aardig en behulpzaam. Je eigen mening geven kan voor jou erg lastig zijn, je bent erg bang hierdoor de steun van de mensen waaraan jij je vastklampt te verliezen. Ook kan je jezelf volledig aanpassen aan de ander. Deze aanpassing kan ver gaan. Het kan zijn dat je verbale of fysieke mishandeling toestaat, uit angst je belangrijkste partner/steun te verliezen. Wanneer je relatie toch uit gaat, ga je snel op zoek naar een nieuwe relatie, om je behoefte aan steun en geruststelling te vervullen.

Symptomen afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Je hebt het idee dat je het leven zonder hulp van anderen niet aan kan. Hierdoor kun je je erg vastklampen aan de mensen om je heen. Lees de belangrijkste symptomen van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hier.

Gevolgen afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Wanneer je een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebt, cijfer je jezelf makkelijk weg. Het kan zijn dat je hierdoor een angststoornis ontwikkelt of last hebt van somberheidsklachten. Lees meer over de gevolgen van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

Behandeling afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Door je afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kun je allerlei bijkomende psychische klachten ontwikkelen zoals angst, fobie of depressie. Bij Lentis worden er verschillende behandelingen voor persoonlijkheidsstoornissen aangeboden.

Oorzaken afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

De oorzaken van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis zijn voor iedereen verschillend. Zo kunnen negatieve ervaringen, sociale factoren of je opvoeding een rol spelen in de ontwikkeling van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

Hoe vaak komt een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis voor?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 0,4 tot 1,7  procent van de algemene bevolking lijdt aan deze stoornis. Deze stoornis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Online zelftest

Heb je het vermoeden dat je een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebt? Doe dan de online zelftest.