Man en vrouw in het park bij een meer

Behandeling afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Door je afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kun je allerlei bijkomende psychische klachten ontwikkelen zoals angst, fobie of depressie. Tijdens de behandeling worden deze doorgaans eerst behandeld. Daarnaast wordt er door gewerkt aan het inzicht krijgen in jouw afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Samen met je behandelaar ga je aan de slag met het vergroten van je zelfstandigheid. Je werkt aan je zelfvertrouwen, aan het geven van je eigen mening, het aangaan van conflicten en het zelfstandig maken van beslissingen.

Bij Lentis worden de volgende behandelingen voor persoonlijkheidsstoornissen aangeboden:

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat de manier waarop je denkt invloed heeft op wat je voelt en wat je durft te doen. Door gebruik te maken van verschillende technieken leer je met cognitieve gedragstherapie negatieve denkpatronen om te buigen, realistischer te kijken naar situaties en je gedrag te veranderen.

Schematherapie

Schemagerichte therapie gaat ervan uit dat jouw huidige gevoelsleven en de manier waarop je naar jezelf en anderen kijkt, wordt bepaald door invloeden en gebeurtenissen uit het verleden. Door verdrietige of pijnlijke ervaringen uit je jeugd kunnen negatieve schema’s (overtuigingen) ontstaan waardoor jij belemmerende gedragspatronen ontwikkelt. Schematherapie is een vorm van gedragstherapie om jouw nare gevoelens en hardnekkige (gedrags)patronen te herkennen en te veranderen. Bij schematherapie leer je je eigen behoeften kennen, leer je beter met je angstige kant om te gaan en sterker in je schoenen te staan..

Psychodynamische therapie

Met psychodynamische therapie worden onbewuste emoties en gedachten zichtbaar gemaakt om de achtergrond van jouw psychische problemen beter te leren begrijpen en te verwerken.  Het kan gaan om bijvoorbeeld herinneringen uit je vroege jeugd. Je kunt deze herinneringen niet meer bewust voor de geest halen, maar ze hebben wel invloed op jouw huidige gedrag. Met psychodynamische therapie is het streven om meer inzicht in jezelf te krijgen en daarmee meer controle op je doen en laten en jouw relatie met anderen.