Vrouw aan het water in een bos

Verschillende angststoornissen

Agorafobie

Wanneer je last hebt van agorafobie heb je angst voor bepaalde plekken en situaties, zoals drukke winkels of volle bioscoopzalen. Je bent bang dat je de plek niet zomaar kunt verlaten of dat je niet  geholpen kan worden als je in paniek raakt. Je gaat de plekken die jou angst aanjagen vermijden om de angst maar niet te hoeven voelen en de paniekaanvallen te vermijden. Je wilt je vertrouwde, rustige omgeving het liefste niet verlaten.

Dwangstoornis

Wanneer je last hebt van terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen kan het zijn dat je last hebt van een dwangstoornis. Je kan bijvoorbeeld van jezelf voortdurend moeten controleren of je het gas wel hebt uitgedraaid. Een dwangstoornis kan je dagelijkse leven flink verstoren. Door je dwanghandelingen en gedachten kan je je bijvoorbeeld slecht concentreren en heb je minder tijd voor een sociaal leven.

Gegeneraliseerde angststoornis

Wanneer je een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) hebt, pieker je constant over kleine dagelijkse gebeurtenissen. Je piekert bijvoorbeeld over geld, je prestaties op je werk, je gezondheid en over het welzijn van je familie. Dit hevige piekeren staat niet in verhouding tot wat er aan de hand is. Maar jij ervaart dit als zeer reële zorgen, die het grootste deel van je dag of week in beslag nemen.

Paniekstoornis

Wanneer je regelmatig last hebt van paniekaanvallen, kan er sprake zijn van een paniekstoornis.  Deze paniekaanvallen hebben invloed op je dagelijkse leven. Het hebben van een paniekaanval is zeer heftig, je kan elke moment worden overvallen door een zeer hevige  angst. Je vreest steeds vaker dat je een nieuwe aanval krijgt. Je ontwikkelt een angst voor de angst.

Wanneer je een paniekstoornis hebt, ontwikkel je daarbij vaak ook agorafobie. Je vermijdt steeds meer de plekken die je in verband brengt met jouw paniek. Vaak zijn dit plekken waar het druk is en waar je niet makkelijk weg kan, zoals een supermarkt, een bioscoop of een restaurant.

PTSS

Wanneer je na het meemaken van een schokkende gebeurtenis last hebt van herbelevingen, prikkelbaarheid, angstgevoelens of nachtmerries dan kan het zijn dat je een Posttraumatische Stressstoornis hebt (PTSS).  Klachten na een traumatische gebeurtenis gaan bij een groot deel van de mensen geleidelijk over. Zij verwerken het trauma. Wanneer je een PTSS hebt, heb je het trauma niet verwerkt. Je houdt klachten of krijgt jaren later ineens klachten. Je kunt overdreven waakzaam zijn, je snel bedreigd voelen en je daardoor terugtrekken. Ook kan je zaken die je aan het trauma herinneren gaan vermijden.

Sociale fobie

Wanneer je last hebt van een sociale fobie, heb je angst voor sociale situaties. Zo ga je bijvoorbeeld etentjes, vergaderingen en feestjes het liefst uit de weg. Je maakt je in deze sociale situaties erg druk over wat anderen van je denken. Je bent bang dat ze je negatief beoordelen. Vaak ben je ook bang dat jij je gek gaat gedragen. Door deze angsten ga je de gevreesde sociale situaties vermijden.

Specifieke fobie

Bij een specifieke fobie heb je een grote, irrationele angst voor bepaalde objecten, dieren of situaties. Je kunt bijvoorbeeld erg bang zijn voor spinnen. Deze angst kan zo heftig zijn dat je een paniekaanval krijgt. Ook de gedachte aan een spin kan al heftige angstgevoelens oproepen.

De behandeling van een specifieke fobie wordt niet meer vergoed. Wanneer deze fobie je belemmert in het dagelijks leven is het echter wel van belang om hulp te zoeken. Neem contact op met je huisarts.

Acute stressstoornis

Wanneer je na een ingrijpende gebeurtenis constant gespannen bent en last hebt van herbelevingen kan het zijn dat je een acute stressstoornis hebt. Deze stoornis kan bijvoorbeeld voorkomen na een inbraak, een overval, een aanranding of een ongeluk. Deze acute stressstoornis duurt minimaal twee dagen en maximaal vier weken. Wanneer jouw klachten langer dan een maand duren, dan is het waarschijnlijk dat er sprake is van een andere angststoornis.

Angststoornis NAO

NAO staat voor Niet Nader Omschreven. Het is een soort ‘overige categorie’.  Wanneer je aan deze angststoornis lijdt, heb je last van angsten of fobieën. Deze angsten en fobieën passen echter niet binnen de criteria die bij één bepaalde angststoornis horen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat criteria voor een depressie en een angststoornis bij jou door elkaar heen lopen.

Angststoornis door een somatische aandoening

Een angststoornis door een somatische aandoening, is een angststoornis die voortkomt uit een lichamelijke aandoening. Wanneer je hieraan lijdt heb je dezelfde angstklachten als bij een angststoornis. Het verschil is dat deze een fysieke oorzaak hebben. Bij deze angststoornis is een behandeling van jouw lichamelijke aandoening gewenst.

Angststoornis door een middel

Een angststoornis door een middel, is een angststoornis die voortkomt uit middelen gebruik of de ontwenning hiervan.  Hierbij kan je denken aan harddrugs, alcohol, cafeïne of bepaalde medicatie.  Wanneer je hier last van hebt, heb je hevige angstklachten die ernstiger zijn dan de angstsymptomen die horen bij de intoxicatie of de ontwenning van het middel.