Home Problemen Anorexia

Anorexia

"Ik heb in de kliniek zoveel stappen gezet die ik hiervoor niet mogelijk achtte."

Wat is anorexia?

Anorexia is een eetstoornis waarbij je elke dag obsessief bezig bent met eten en je gewicht. De officiële naam is anorexia nervosa en betekent letterlijk “een gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak”. Dit klopt niet helemaal, vaak is er namelijk wel een hongergevoel maar wordt dit onderdrukt.

Ben jij bang om aan te komen, weeg je te weinig voor je lichaamslengte en vind je jezelf te dik? Dan kan het zijn dat je anorexia hebt. De eetstoornis komt zowel voor bij vrouwen (90-95%) als bij mannen (5-10%).

Oorzaken van anorexia

Meestal is er niet één oorzaak waardoor je anorexia krijgt. Het is vaak een combinatie van biologische, psychische en omgevingsfactoren. Kom je via de huisarts bij ons terecht? Dan proberen we samen achter de oorzaak van jouw verstoorde eetgedrag te komen.

Gevolgen van anorexia

Heb je anorexia nervosa, dan kun je je eenzaam, onbegrepen en angstig voelen. De eetstoornis heeft een grote psychische en lichamelijke impact op je leven. Je lichaam gaat in de overlevingsstand waardoor je klachten ervaart, de relaties komen onder druk te staan en je kunt je depressief voelen. Ook stemmingswisselingen zijn een veelvoorkomend gevolg van anorexia.

Tips

  • Verzamel informatie: door over anorexia te lezen leer je meer over je eetstoornis. Hierdoor kun je anderen beter vertellen wat de eetstoornis inhoudt
  • Praat met anderen: het is belangrijk om mensen te vinden die jou kunnen helpen om anorexia te overwinnen
  • krijg hulp van een behandelaar: Het is vrijwel altijd noodzakelijk dat je professionele hulp krijgt bij het overwinnen van anorexia.

"Ik heb in de kliniek zoveel stappen gezet die ik hiervoor niet mogelijk achtte."

Een aantal maanden geleden begon ik met ambulante therapie bij PsyQ in Groningen. Wekelijks had ik gesprekken met een psycholoog die…

Lees het volledige verhaal van Rosa (25)