Home Problemen Anorexia Soorten anorexia

Anorexia

"Ik heb in de kliniek zoveel stappen gezet die ik hiervoor niet mogelijk achtte."

Soorten anorexia

Bijna iedereen heeft weleens gehoord van de eetstoornis anorexia nervosa. Maar voor veel van hen is het niet bekend dat er verschillende soorten anorexia zijn. Het beperkende type en het purgerende type zijn de meest bekende soorten. Minder bekende vormen zijn anorexia athletica en orthorexia. We vertellen je meer over alle soorten anorexia.

Het beperkende type
Bij dit type eet je zo min mogelijk om nauwelijks calorieën binnen te krijgen. Ook beweeg je overdreven veel om af te vallen. Jouw doel is gewicht verliezen en daar heb je alles voor over. Ook al ben je te licht voor je leeftijd en lichaamslengte. Je onderdrukt je hongergevoel en gaat dwangmatig om met eten. Je denkt de hele dag aan niets anders.

Het purgerende type
Het purgerende type heeft veel overeenkomsten met boulimia. Het ene moment eet je veel te weinig, het andere moment heb je last van ongecontroleerde eetbuien waarbij je in een korte tijd veel voedsel naar binnen werkt. Je voelt je vervolgens schuldig en wil alle calorieën weer kwijt. Hierdoor ga je overmatig bewegen, laxeren, overgeven of andere middelen gebruiken om te compenseren.

Anorexia athletica
Anorexia is niet altijd zichtbaar. Een voorbeeld van zo’n ‘verborgen’ vorm is anorexia athletica. Je sport en beweegt extreem veel, maar je vult je tekorten niet aan met eten. Hierdoor val je veel en snel af. Duursporters worden gezien als risicogroep voor deze vorm.

Orthorexia
Een andere verborgen vorm van anorexia is orthorexia. Je bent vooral obsessief bezig met “gezond” eten. Je vindt het belangrijk om weinig te wegen en mag van jezelf alleen een beperkt aantal producten eten, zoals rauwe groenten. Je krijgt met deze vorm van anorexia vaak onvoldoende en weinig gevarieerd eten binnen.