'Persoonlijk vond ik het aankomen minder eng dan ik van tevoren had gedacht.'
Lees het verhaal van Rosa
Jonge vrouw met anorexia

Soorten anorexia

Er zijn verschillende vormen van anorexia nervosa.

Je beperkt de inname van voedsel

Je eet zo min mogelijk en probeert zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen. Jouw doel is om gewicht te verliezen, ook al ben je al te licht voor je lengte en leeftijd. Je hebt wel honger, maar je voelt dit niet meer of onderdrukt het hongergevoel. Vaak ga je heel dwangmatig om met eten en kun je de hele dag aan niets anders denken. Vaak beweeg je ook veel te veel om af te vallen, door veel te fietsen, te wandelen, te sporten en de hele dag actief te zijn.

Je wisselt eetbuien en te weinig eten af

Deze vorm van anorexia heeft veel overeenkomsten met boulimia. Aan de ene kant eet je veel te weinig en aan de andere kant heb je ongecontroleerde eetbuien. In een korte tijd werk je een grote hoeveelheid voedsel naar binnen. Vervolgens voel je je vaak schuldig en wil je al die calorieën weer kwijt. Je braakt of gebruikt laxeermiddelen danwel vochtafdrijvende middelen. Al of niet in combinatie met extreem veel bewegen. Na een periode van eetbuien zet je jezelf weer op een streng dieet. Deze fasen van eetbuien en diëten wisselen elkaar af. Deze vorm staat bekend als anorexia van het eetbuien – purgerende type.

Anorexia Athletica

Anorexia is niet altijd direct zichtbaar. Een voorbeeld van zo’n ‘verborgen’ vorm is Anorexia Athletica. Bij dit type sport en beweeg je extreem veel, zonder hierbij extra te eten. De calorieën die je verliest door het fanatieke sporten vul je niet aan met extra voedsel. Op die manier verlies je gewicht. Daarbij ben je vaak obsessief bezig met je uiterlijk.

Orthorexia

Een andere ‘verborgen’ vorm van anorexia is orthorexia. Je bent dan vooral obsessief bezig bent met gezond eten. Dit kan een vorm van anorexia zijn, waarbij je het belangrijk vindt om (te) weinig te willen wegen. Wanneer je orthorexia hebt, mag je van jezelf maar een beperkt aantal producten eten, zoals alleen rauwe groenten. Vaak krijg je daardoor onvoldoende en weinig gevarieerd eten binnen.

Heb ik een bepaalde vorm van anorexia?

Een eetstoornis – welke vorm dan ook – kan ernstige gevolgen hebben. Doe de online test om erachter te komen of je misschien anorexia, boulimia of een eetbuistoornis hebt. Het is erg belangrijk om hulp en steun te zoeken en je te realiseren dat je er niet alleen voor staat.