Home Problemen Anorexia Tips bij anorexia

Anorexia

"Ik heb in de kliniek zoveel stappen gezet die ik hiervoor niet mogelijk achtte."

Tips bij anorexia

Je herstel begint bij het erkennen en accepteren dat je anorexia hebt. Dit is vaak een moeilijke stap. Het helpt wanneer je steun en begeleiding krijgt van naasten en hulpverleners. Wil je zelf of als naaste beter leren omgaan met anorexia? Wie weet heb je wat aan onderstaande anorexia tips.

Zelf omgaan met anorexia

Verzamel informatie
Door over anorexia te lezen leer je meer over je eetstoornis. Hierdoor kun je anderen beter vertellen wat de eetstoornis inhoudt. Bekijk bijvoorbeeld documentaires en lees boeken of artikelen.

Praat met anderen
Het is belangrijk om mensen te vinden die jou kunnen helpen om anorexia te overwinnen. Jij bent natuurlijk degene die de regie op je leven weer verovert, maar de hulp van anderen is minstens zo belangrijk. Praat dus met je partner, familie en/of vrienden, maar ook met een professionele hulpverlener zoals je huisarts. De huisarts verwijst jou naar een geschikte behandelaar. Ook is het fijn om met lotgenoten te praten. Je steunt elkaar, leert van elkaar en voelt je vaak minder alleen.

Krijg hulp van een behandelaar
Het is vrijwel altijd noodzakelijk dat je professionele hulp krijgt bij het overwinnen van anorexia. Bespreek met je behandelaar welke behandeling het beste bij jou past en waar jij je veilig bij voelt.

Tips voor naasten

Heeft een familielid of vriendin anorexia, dan is dat voor jou als naaste ook zwaar. Je wil graag helpen, maar je weet niet altijd hoe. Contact maken is lastig en er ontstaan vaak ruzies over het gewicht en eetgedrag. Met onderstaande tips helpen we je op weg.

  • Geef aan dat je er voor diegene bent en dat hij of zij altijd met jou kan praten.
  • Probeer hulpverlening te stimuleren.
  • Zoek meer informatie op over de eetstoornis.
  • Denk ook aan jezelf en doe leuke dingen. Praat er zelf ook over als je hier behoefte aan hebt.
  • Speel niet voor agent, steun iemand vooral en probeer niet alleen te focussen op eten en gewicht.
  • Besef dat het genezen een langdurig proces is. Iemand met anorexia moet zelf volledig achter het herstel staan.