'Ga je angsten aan en kom stapje voor stapje dichterbij een eetstoornis-vrij leven!'
Lees het verhaal van Rosa
Jonge vrouw met anorexia

Anorexia tips

Je weg naar herstel begint bij het erkennen en accepteren dat je anorexia hebt. Dit is vaak een moeilijke stap. Het helpt wanneer je steun en begeleiding krijgt van je naasten en hulpverleners.

Zelf omgaan met anorexia

De volgende tips om met anorexia om te gaan, kunnen jou mogelijk helpen.

Anorexia tip 1: Verzamel informatie

Door over anorexia te lezen, leer je zelf meer over je eetstoornis en kun je anderen beter vertellen wat anorexia is. Je kunt bijvoorbeeld de documentaire Door Dik en Dun bekijken. In deze video zijn de eetstoornissen anorexia, boulimia en eetbuistoornis in een personage gegoten. Zo hoor je van ‘mevrouw Anorexia’ hoe zij het leven van iemand met anorexia in haar macht heeft. Deze korte film kun je zien op de pagina over onze Kliniek voor eetstoornissen.

Anorexia tip 2: Praat met anderen

Het is belangrijk om mensen te vinden die jou kunnen helpen om anorexia te overwinnen. Uiteindelijk ben jij de diegene die de regie op je leven weer verovert, maar hulp van anderen is daarbij belangrijk.

 • Praat met je partner, familie of vrienden wanneer je graag eerst over je anorexia spreekt met mensen die je al goed kent.
 • Ga in gesprek met een professionele hulpverlener, zoals je huisarts. Hij of zij kan jou naar een geschikte behandelaar doorverwijzen.
 • Door te praten met lotgenoten kan je ervaringen delen. Je kunt elkaar ondersteunen en van elkaar leren. Je voelt je dan vaak minder alleen.

We hebben onderaan de pagina enkele instellingen op een rijtje gezet die jou misschien kunnen helpen.

Anorexia tip 3: Krijg hulp van een behandelaar

Het is vrijwel altijd noodzakelijk dat je professionele hulp krijgt bij het overwinnen van anorexia. Samen met je behandelaar bespreek je welke behandeling het beste bij jou past en waar jij je veilig bij voelt.

Tips voor een familielid of vriend(in) van iemand met anorexia

Het kan erg zwaar zijn wanneer je zoon, dochter, partner, vriend of vriendin anorexia heeft. Je wilt graag helpen, maar je weet niet altijd hoe. Het is vaak moeilijk om contact te maken en ook kunnen er ruzies ontstaan over gewicht en eetgedrag. Problemen in de thuissituatie komen vaak voor. Wanneer jouw kind of partner bij Lentis in behandeling is, bestaat de mogelijkheid systeemtherapie te volgen. Voor meer informatie hierover kun je ons altijd bellen: 050-5207071.

Enkele tips voor familie en vrienden

 • Hulp: Geef aan dat je er voor je vriend(in), kind of partner bent en dat zij altijd met je kunnen praten. Probeer daarbij open in het gesprek te staan en laat merken dat je de eetstoornis serieus neemt.
 • Motiveren: Probeer hulpverlening te stimuleren, door bijvoorbeeld voor te stellen naar de huisarts te gaan.
 • Kennis: Zoek meer informatie op over anorexia. Het geeft je meer inzicht in de eetstoornis en dit kan jou helpen om er over te praten.
 • Aan jezelf denken: probeer zelf ook dingen te doen die je leuk vindt, zoals winkelen, sporten of naar de bioscoop gaan. Het kan ook helpen je zorgen met anderen te delen.
 • Geen agent spelen: wees een steun voor iemand en probeer niet de hele tijd de focus te leggen op eten en gewicht.
 • Perspectief: het liefst wil je natuurlijk dat je kind, partner of vriend(in) snel hersteld. Probeer je echter te realiseren dat genezing geen gemakkelijk weg is. Herstel kan lang duren en diegene dient daar zelf volledig achter te staan.
 • Voorlichting voor betrokkenen: Ixta Noa organiseert bijeenkomsten over eetstoornissen. Je kunt voor meer informatie contact opnemen: 050-318 93 25
 • Contact met lotgenoten: het kan je helpen om met anderen te praten die in een vergelijkbare situatie zitten.

Instellingen die jou hulp kunnen bieden

Het is belangrijk om mensen of instellingen te vinden die jou kunnen helpen om anorexia te overwinnen. Er zijn gelukkig veel instellingen die je hierbij kunnen helpen.

Lotgenotencontact bij Lentis

Je verhaal delen en de ervaringen horen van anderen kan jou helpen. Bij Lentis zijn er verschillende mogelijkheden om met lotgenoten te praten.

Ixta noa

Ixta NOA biedt laagdrempelige begeleiding bij eetstoornissen. Het doel is om jou weer de regie over je leven te geven.

Labyrint In Perspectief

Wanneer een vriend(in) of familielid heeft, kan dit voor psychische problemen zorgen. Labyrint In Perspectief biedt hulp zodat je er niet alleen voor staat.

Telefonische hulpdiensten

Een gesprek met een onbekende kan soms prettig zijn. Via verschillende telefonische hulpdiensten kun je je hart luchten en praten over je anorexia met mensen die ervaringsdeskundige zijn.

Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa

SABN biedt steun als je een eetstoornis hebt (gehad) of als iemand die je kent een eetstoornis heeft. Zij geven onder anderen voorlichting of maken contact met lotgenoten mogelijk.