Jongen in park bij water

Behandeling van antisociale persoonlijkheidsstoornissen

Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebt, zoek je niet snel hulp. Je hebt niet het gevoel dat je een stoornis hebt. Wanneer je een ernstig probleem hebt, kan het zijn dat je wel een behandeling zoekt. Je zit bijvoorbeeld diep in de financiële zorgen, hebt grote problemen op je werk, last van een alcohol- of drugsverslaving of bent in aanraking gekomen met de politie.

Gedragsstoornis vroeg herkennen

Momenteel zijn er nog niet voldoende aanwijzingen dat je antisociale persoonlijkheidsstoornis te genezen is. Het is dan ook zeer belangrijk dat gedragsstoornissen in je kindertijd al worden opgemerkt en behandeld. Hoe sneller daarmee wordt begonnen, hoe beter je vooruitzicht op herstel.

Verminderen van symptomen ASP

Het is op latere leeftijd wél mogelijk om met een behandeling enkele symptomen van je APS te verminderen, zoals agressiviteit en impulsiviteit. Dit kan bijvoorbeeld door een psychotherapeutische behandeling.

Psychotherapie bij een ASP

Via een behandeling kunnen we bepaalde symptomen van je ASP bestrijden. Er dient meer onderzoek te gebeuren om te weten welke psychotherapeutische behandelingen het meeste effect hebben. Een voorbeeld van een psychotherapie is cognitieve gedragstherapie. Het is duidelijk dat je meer baat hebt bij een lange en intensieve behandeling. Dat houdt in dat een behandeling langer dan een jaar duurt. De behandelingen zijn erg gestructureerd en hebben ook als doel om jou gemotiveerd te houden om therapie te blijven volgen.

Medicijnen bij een ASP

Het kan zijn dat je naast je ASP ook andere psychische klachten hebt. Je bent wellicht depressief of voelt je angstig. Je kunt medicijnen zoals antidepressiva voorgeschreven krijgen om deze klachten te bestrijden.