Jongen in park bij water

Symptomen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis

Er zijn verschillende symptomen die erop wijzen dat je een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) hebt. De belangrijkste kenmerken van een ASP zijn de volgende:

  • Je vindt het moeilijk om je aan regels en wetten te houden. Het overtreden van de wet kan uiteindelijk leiden tot een arrestatie.
  • Je kunt je slecht inleven in de gevoelens van andere mensen en het kost je moeite rekening met ze te houden.
  • Je bent erg impulsief. Je kunt geen afspraken of activiteiten ver vooruit plannen.
  • Je liegt regelmatig en voelt je daar niet schuldig over.
  • Je voelt geen spijt wanneer je andere mensen hebt gekwetst of pijn hebt gedaan.
  • Je bent vaak agressief tegenover je partner, vrienden of familie. Het kan ook zijn dat je gewelddadig bent tegenover mensen die je niet kent.
  • Je bent roekeloos en onverschillig. Je brengt daarmee jezelf en anderen in de problemen.
  • Je neemt niet of nauwelijks verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld op je werk of binnen het gezin.

Pas vanaf dat je 18 jaar oud bent kan een ASP worden vastgesteld, tot je 18e wordt meestal gesproken over (ernstige) gedragsproblemen. Als je ASP hebt, was vaak vóór je 15e levensjaar al duidelijk dat je problemen had met je gedrag. Je was bijvoorbeeld erg agressief tegen je ouders of op school, je loog veel, spijbelde regelmatig of pleegde winkeldiefstal.

Wat verstaan we onder antisociaal gedrag?

Wanneer je een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebt, vertoon je antisociaal gedrag. Hierdoor wordt jouw dagelijks leven verstoord, evenals het dagelijks leven van de mensen in jouw omgeving.

Je houdt geen rekening met anderen

Antisociaal gedrag betekent dat je geen rekening houdt met de gevoelens en wensen van andere mensen. Dit is geen bewuste keuze, maar dit komt door je ASP. Je inlevingsvermogen in anderen mensen is zeer beperkt. Wanneer je iemand pijn hebt gedaan, voel jij je achteraf niet schuldig en je kunt andermans verdriet of pijn ook niet begrijpen.

Je negeert algemene regels, normen en waarden

Als je een ASP hebt, vind je het ook moeilijk om je aan de regels te houden op bijvoorbeeld je werk, in de winkel en tijdens contact met andere mensen. Je komt vaak verplichtingen niet na en handelt vooral uit eigen belang. Je bent vaak impulsief, agressief en prikkelbaar. Door je roekeloze levensinstelling komt het voor dat je jezelf of anderen in de problemen brengt. Het kan gaan om lichamelijke problemen, maar ook op financieel of sociaal vlak kan het misgaan. Je kunt bijvoorbeeld ernstige problemen krijgen in je relatie.