Home Problemen Bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis

'Ik heb mijn stemmingswisselingen onder controle'

Wat is een bipolaire stoornis?

Heb je vaak last van heftige stemmingswisselingen? Voel je je het ene moment manisch (overdreven opgewekt) en het andere moment depressief? Dan kan je een bipolaire stoornis hebben.

Een bipolaire stoornis is een stemmingsstoornis, ook wel een manische depressie genoemd. De twee stemmingen, manisch en depressief, wisselen elkaar af. Er zit geen patroon in het ontstaan en de duur van de periodes. Een manie of depressie kan geleidelijk ontstaan maar ook ineens opspelen. Ook de ernst van de klachten verschilt per periode. Een bipolaire stoornis ontstaat meestal tussen het 15e en 24e levensjaar.

Verschil tussen manie, hypomanie en depressie

Bij een manie ben je opmerkelijk opgewekt, druk, vrolijk en wil je onmogelijk veel plannen maken. De intense vrolijkheid houdt doorgaans geen verband met wat er op dat moment in je leven gebeurt. In een manische periode wordt je dagelijks functioneren vaak verstoord, omdat je het zicht op de realiteit kwijt bent. We spreken van een hypomanie als de klachten milder zijn en er geen problemen in het functioneren ontstaan. Het tegenovergestelde van manisch is depressief. Tijdens een depressieve periode kan extreme neerslachtigheid je overmeesteren. Je bent moe, geïrriteerd, lusteloos en je hebt weinig tot geen gevoel van eigenwaarde. Ook kan het zijn dat je geen emoties voelt en geen behoefte hebt aan contact met anderen. Een depressie kan zich ook uiten in milde depressieklachten, die erg lang aanhouden. In dat geval spreken we van een dysthyme stoornis.

Bipolaire stoornis type 1 en type 2

Er zijn twee bipolaire stoornissen die het meest voorkomen: type 1 en type 2. Bij het ‘klassieke’ type 1 heb je minstens één keer last gehad van een manische periode, afgewisseld met ernstige depressies. Bij een bipolaire stoornis type 2 is er sprake van depressieve periodes afgewisseld met hypomane periodes, de mildere variant van een manie.