‘Het zit in de genen wordt vaak gezegd.’
Lees het verhaal van Petra
Vrouw met bipolaire stoornis in park

Bipolaire stoornis

Bij een bipolaire stoornis heb je last van heftige stemmingswisselingen. Manische en depressieve periodes wisselen elkaar af. Tijdens een manische periode ben je opmerkelijk druk, vrolijk en wil je onmogelijk veel plannen maken. Doorgaans houdt deze intense vrolijkheid geen verband met wat er op dat moment in je leven gebeurt.

Dat geldt ook voor een depressieve periode. Uit het niets kan een extreme neerslachtigheid je overmeesteren. De symptomen van een neerslachtige periode komen overeen met die van een gewone (unipolaire) depressie. In de periode tussen twee extreme stemmingen voel en gedraag je je meestal normaal. Een bipolaire stoornis begint meestal tussen het 15e en 24e levensjaar.

Manisch depressief

Een bipolaire stoornis is een stemmingsstoornis en wordt ook wel een manische depressie genoemd. De twee extreme stemmingen, ofwel ‘polen’, wisselen elkaar af. Er zit geen patroon in het ontstaan en de duur van de periodes. Soms komt een manie of een depressie in een dag opzetten, soms ontstaat een extreme stemming geleidelijk. Ook de ernst van de klachten verschilt per periode.

Bipolaire stoornis type 1 en type 2

Er zijn twee veelvoorkomende bipolaire stoornissen: type 1 en type 2. Bij het ‘klassieke’ type 1 heb je minstens een keer last gehad van een manische periode, afgewisseld met ernstige depressies. Bij een bipolaire stoornis type 2 is er sprake van depressieve periodes afgewisseld met hypomane periodes. Een hypomanie is een milde variant van een manie. De vrolijke en opgewonden stemming is moeilijk te onderscheiden van ‘normale’ opwinding. Ook zijn de klachten hierbij niet zo erg dat je algemeen functioneren wordt verstoord.

De ernst van de manie bij een bipolaire stoornis kan dus variëren . Dat geldt ook voor de depressieve periode. Een depressie kan zich ook uiten in milde depressieklachten, die erg lang aanhouden. In dat geval spreken we van een dysthyme stoornis.

Oorzaken bipolaire stoornis

Het is (nog) niet bekend wat de oorzaken van een bipolaire stoornis zijn. Er zijn verschillende biologische, psychische en sociale risicofactoren.

Lees hier meer over de mogelijke risicofactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van een bipolaire stoornis.

Symptomen bipolaire stoornis

Er zijn verschillende kenmerken en symptomen die erop kunnen wijzen dat je een bipolaire stoornis hebt.

Mogelijke symptomen manie: extreem uitgelaten, overdreven vrolijk en druk, impulsief, snel geprikkeld, wanen of hallucinaties

Mogelijke symptomen depressie: neerslachtig, moe, somber, geen contact met anderen willen.

Behandeling bipolaire stoornis

Voor de behandeling van een bipolaire stoornis kun je terecht bij Lentis. In overleg kijken we wat het beste bij je past en jou het minst belast. Het doel is om met jouw stoornis om te leren gaan zodat je weer controle krijgt over je eigen leven.

Online zelftest bipolaire stoornis

Met de online zelftest krijg je een beeld van je huidige situatie, maar de uitslag is geen diagnose. Je kunt altijd contact opnemen met je huisarts wanneer jij je zorgen maakt.