'Het zit in de genen wordt vaak gezegd.'
Lees het verhaal van Petra
Vrouw met bipolaire stoornis in park

Oorzaken bipolaire stoornis

Het is nog niet bekend hoe een bipolaire stoornis ontstaat. Wel zijn er bepaalde omstandigheden bekend, waarin je meer risico loopt op een manische depressie. Het gaat meestal om een combinatie van biologische, sociale en psychologische factoren. De stemmingsstoornis komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Erfelijk bepaald

Twee derde van de mensen die manisch depressief zijn, hebben een familielid met een stemmingsstoornis. Erfelijkheid speelt dus een rol bij het ontstaan van een bipolaire stoornis. Als een van je ouders een bipolaire stoornis heeft, is de kans 10% tot 15% dat jij ook gevoelig bent voor een manische depressie. De psychische en sociale factoren hebben daarbij invloed op de daadwerkelijke ontwikkeling van de stoornis.

Sociale factoren

Niet alleen de genen spelen een rol. De oorzaak kan ook liggen in stressvolle omstandigheden, die aan de manie of depressie voorafgaan. Je kunt hierbij denken aan relatieproblemen, het overlijden van een dierbare of veel spanningen op het werk. Een heftige gebeurtenis kan dan leiden tot manische of depressieve buien. Ook een ingrijpende, positieve gebeurtenis kan de aanleiding zijn tot een manische depressie, bijvoorbeeld de geboorte van een kind.

Psychische factoren

Bepaalde karaktereigenschappen of denkpatronen kunnen invloed hebben op het ontstaan van een manisch depressieve stoornis. Een gebrek aan zelfvertrouwen of een lage zelfwaarde, perfectionisme, of het onvermogen om problemen op te lossen kunnen een bipolaire stoornis veroorzaken. Hierdoor kan je depressieve gevoelens ontwikkelen of last krijgen van andere symptomen van een stemmingsstoornis.