Home Problemen Bipolaire stoornis Oorzaken van een bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis

'Ik heb mijn stemmingswisselingen onder controle'

Oorzaken van een bipolaire stoornis

Wat de exacte oorzaak is van een bipolaire stoornis is (nog) niet duidelijk. Wel zijn er een aantal omstandigheden bekend waarin je meer risico loopt op een manische depressie. Het gaat vaak om een combinatie van biologische, sociale en psychologische factoren. Een bipolaire stoornis komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Erfelijke factoren
Twee derde van de mensen die manisch depressief zijn hebben een familielid met een stemmingsstoornis. Erfelijkheid speelt dus zeker een rol bij het ontstaan van een bipolaire stoornis. Heeft een van je ouders een manische depressie? Dan is de kans 10% tot 15% dat jij er ook gevoelig voor bent. De psychische en sociale factoren hebben invloed op de daadwerkelijke ontwikkeling van de stemmingsstoornis.

Sociale factoren
Naast dat de genen een rol spelen kan de oorzaak ook liggen in stressvolle omstandigheden die aan de manie of depressie voorafgaan. Denk bijvoorbeeld aan relatieproblemen, het verliezen van een dierbare, veel spanning op het werk of een heftige gebeurtenis. Ook een positieve gebeurtenis kan leiden tot een manische depressie, bijvoorbeeld de geboorte van een kind.

Psychische factoren
Karaktereigenschappen en/of denkpatronen kunnen invloed hebben op het ontstaan van een bipolaire stoornis. Denk aan een gebrek aan zelfvertrouwen, een lage zelfwaarde, perfectionisme of het onvermogen om problemen op te lossen. Deze psychische factoren kunnen depressieve gevoelens of andere symptomen opwekken die passen bij een bipolaire stoornis.