Home Problemen Borderline

Borderline

Wat is borderline?

Heb je last van verlatingsangst, voel je je snel afgewezen en kan je (ook op jezelf) onvoorspelbaar reageren? Heb je daarnaast moeite met het onderhouden van vriendschappen en relaties? Dan kan het zijn dat je borderline hebt. De stoornis heeft negatieve invloed op je lichamelijke en mentale welzijn. Het is daarom belangrijk om snel de juiste hulp te zoeken.

Een borderline persoonlijkheidsstoornis is een psychische stoornis waarbij het lijkt alsof iemand twee persoonlijkheden heeft. Iemand met deze aandoening voelt zich vaak niet in balans, heeft last van stemmingswisselingen en is bang om verlaten te worden door mensen die voor hem of haar belangrijk zijn. Ook ervaart diegene vaak instabiele relaties en eenzaamheid. Ongeveer 1% van de algemene bevolking heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis. Het komt evenveel bij mannen als bij vrouwen voor.

Er is niet één soort borderline: de symptomen en de ernst en impact kunnen per persoon enorm verschillen. Heb je een milde vorm, dan heb je bijvoorbeeld last van angst en twijfels over jezelf waarbij je wel goed functioneert. Voor mensen met een zwaardere vorm is dit veel moeilijker. Zo kunnen woedeaanvallen en zelfbeschadiging bijvoorbeeld leiden tot isolatie en eenzaamheid.