Jongen met borderline op brug

Borderline

Ben je vaak uit balans en kun je (ook op jezelf) onvoorspelbaar reageren? Voel je je snel afgewezen en heb je last van verlatingsangst? Ervaar je moeite bij het behouden van vriendschappen en relaties? Dan kan het zijn dat je borderline hebt. Een borderline-persoonlijkheidsstoornis kan negatieve invloed hebben op je lichamelijke en mentale welzijn. Daarom is het belangrijk om snel de juiste hulp te zoeken.

Wat borderline is, wat de symptomen zijn en hoe je kan worden geholpen, lees je op onze pagina.

Online zelftest borderline

Denk jij dat je borderline hebt? Via de online zelftest van Lentis krijg je een beeld van je huidige situatie, maar de zelftest is geen diagnose. Je kunt altijd contact opnemen met Lentis.

Symptomen borderline

Er zijn verschillende kenmerken en symptomen die erop kunnen wijzen dat je borderline hebt, maar niet iedereen herkent zich in alle symptomen. Mogelijk gaat jouw borderline gepaard met andere klachten.

  • Erg last hebben van verlatingsangst.
  • Een patroon van instabiele relaties, waarbij je de ander of jezelf overmatig idealiseert of kleineert.
  • Een duidelijk en aanhoudend instabiel zelfbeeld of zelfgevoel.
  • Impulsief gedrag op minimaal twee potentieel schadelijke gebieden (geld, seks, middelen, rijgedrag, eten).
  • Grote stemmingswisselingen.
  • Gevoelens van leegte en eenzaamheid.
  • Suïcidale neigingen (automutilatie, dreigingen).
  • Uit stress voortkomende dissociatie en paranoïde ideeën.

Behandeling borderline

Voor de behandeling van borderline kun je terecht bij Lentis. In overleg kijken we wat het beste bij je past en jou het minst belast. Het doel is om te leren omgaan met emoties en impulsieve gedragingen te minderen.

Relaties en borderline

Door je borderline kan contact met vrienden, familie of partner onder druk komen te staan, maar het is zeker mogelijk relaties in stand te houden.

Lees hier meer over borderline en relaties.

Hoe kan ik geholpen worden

Borderline kan veel negatieve invloed hebben op jezelf en je omgeving, daarom is het belangrijk dat je hulp krijgt. Lees hier hoe je geholpen kan worden of hoe je een naaste met borderline kunt helpen.