Man op een bankje

Wat is borderline?

Als je borderline hebt, worden momenten van intens geluk ineens afgewisseld door momenten waarin je diepbedroefd bent. De stemmingswisselingen zijn onvoorspelbaar en grillig. Voor jezelf is dit al lastig. Laat staan voor je omgeving die hier vaak weinig geduld en begrip voor op kan brengen. Borderline is een psychische stoornis die meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Vaak komt het voor het eerst tot uiting tussen het 18e en het 25ste levensjaar.

Kenmerken bij borderline

Hoewel ‘de borderliner’ niet bestaat, kunnen we wel een opsomming geven van een aantal typische gedrags- en persoonskenmerken die bij een borderline stoornis horen. Als je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, ben je over het algemeen erg impulsief. Je denkt in termen van: óf zwart óf wit (grijs bestaat niet). Je voelt je leeg. In je onzekerheid leef je met de angst om door je partner in de steek te worden gelaten. Vaak gaat dat hand in hand met gevoelens van onmacht, jaloezie en schaamte.

Er is niet één soort borderline: de ernst en impact kunnen erg verschillen per persoon. Bij een milde vorm van borderline heb je nog wel last van angst en twijfels over jezelf, maar lukt het je vaak wel om goed te functioneren. Voor mensen met een zwaardere vorm van borderline is dit een stuk moeilijker. Zo kunnen bijvoorbeeld woedeaanvallen en zelfbeschadiging ervoor zorgen dat je geïsoleerd raakt en je je eenzaam voelt. Het is in deze gevallen vaak moeilijk om werk te hebben of fijne persoonlijke relaties te onderhouden.

Feedback