Man op een bankje

Wat is borderline?

Ongeveer 1% van de mensen uit de algemene bevolking heeft een borderline-persoonlijkheidsstoornis. Borderline komt bij evenveel mannen als vrouwen voor. Omdat er verschillende symptomen en gedragingen zijn die bij borderline passen, kan de stoornis zich op verschillende manieren uit. ‘De borderliner’ bestaat dus niet. Toch kunnen we voorbeelden geven van een aantal veelvoorkomende gedrags- en persoonskenmerken.

Kenmerken bij borderline

Als je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt kun je erg impulsieve beslissingen nemen. Je ziet de wereld in ‘zwart/wit’ en kunt je leeg voelen. Vanuit je onzekerheid kan je angst ervaren om verlaten te worden door je partner en/of vrienden. Hier kun je je voor schamen, terwijl je je ook onmachtig en jaloers voelt.

Er is niet één soort borderline: de ernst en impact kunnen erg verschillen per persoon. Bij een milde vorm van borderline heb je wel last van angst en twijfels over jezelf, maar lukt het je vaak ook om goed te functioneren. Voor mensen met een zwaardere vorm van borderline is dit een stuk moeilijker. Zo kunnen bijvoorbeeld woedeaanvallen en zelfbeschadiging ervoor zorgen dat je geïsoleerd raakt en je je eenzaam voelt. In deze gevallen is het vaak moeilijk om werk te hebben of fijne persoonlijke relaties te onderhouden.