Vrouw met boulimia bij molen

Boulimia

Beheersen gedachtes over eten en je gewicht je leven? Heb je last van eetbuien en compenseer je deze door bijvoorbeeld te vasten, over te geven of te laxeren? Dan kan het zijn dat je boulimia hebt. Wat boulimia is, wat de symptomen zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.

Wat is boulimia?

Boulimia, officieel boulimia nervosa, is een eetstoornis waarbij je eetbuien hebt. Je eet in korte tijd heel erg veel. Niet omdat je honger hebt, maar omdat de drang om te eten onbeheersbaar is. Na een eetbui wil je het voedsel zo snel mogelijk uit je lichaam hebben. Dit gebeurt op verschillende manieren. Je kan na het eten gaan braken of laxeermiddelen gebruiken, maar ook vasten en intensief sporten komen veel voor. Boulimia beheerst je leven:

  • Je bent obsessief met eten bezig
  • Je bent erg bang om aan te komen
  • Je schaamt je voor je eetbuien
  • Je voelt je hierdoor eenzaam

Wanneer je boulimia hebt, ben je bang om aan te komen. Na een eetbui wil je de extra calorieën compenseren. Je gebruikt onnatuurlijke middelen om het eten uit je lichaam te krijgen. Het is belangrijk om hulp te zoeken zodat je kan worden geholpen bij het overwinnen van je eetstoornis. Weet dat je niet alleen bent, er is hulp en begeleiding.

Hoeveel mensen hebben boulimia?

Ongeveer 22.000 mensen in Nederland lijden aan boulimia. Per jaar komen er gemiddeld 2100 mensen met boulimia bij. Je bent dus niet de enige. Boulimia komt vaker voor bij meisjes en vrouwen: ongeveer 95% is vrouw. Maar ook bij jongens en mannen komt boulimia voor. De drempel om hulp te zoeken is voor hen vaak nog hoger. Er zijn voor zowel mannen als vrouwen verschillende behandelingen voor boulimia.

Verschillen tussen boulimia, anorexia en eetbuistoornis

Boulimia nervosa, anorexia nervosa en eetbuistoornis zijn allemaal eetstoornissen. Maar wat zijn precies de verschillen?

Verschil tussen boulimia en anorexia

Zowel bij boulimia als anorexia ben je obsessief bezig met eten en je gewicht. Wat is het verschil tussen anorexia en boulimia? De eetstoornis boulimia is dikwijls minder zichtbaar. Voor je partner, vrienden of familie kan het lijken alsof je een gewoon eetpatroon hebt. De eetbuien en het vervolgens weer kwijtraken van dit voedsel doe je in eenzaamheid. Daarnaast verandert je gewicht bij boulimia vaak niet of nauwelijks. Bij anorexia vermager je meestal juist sterk en zijn de gevolgen daardoor meer zichtbaar voor je vrienden en familie.

Eetbuien kunnen ook voorkomen wanneer je anorexia hebt. Net als bij boulimia probeer je daarna met laxeermiddelen, braken of sporten de calorieën weer kwijt te raken. Het belangrijkste verschil met anorexia is dat je met boulimia vaak een normaal gewicht hebt.

Verschil tussen boulimia en eetbuistoornis

Bij een eetbuistoornis heb je, net als bij boulimia, meerdere malen per week eetbuien. Je hebt hier geen controle over. Bij een eetbuistoornis laxeer of braak je echter niet. Ook compenseer je niet op andere manieren. Als gevolg hiervan kun je flink aankomen. Na een eetbui kun je last hebben van schuld- en schaamtegevoelens. Dit kan een drempel vormen om hulp te zoeken voor je eetstoornis, terwijl het juist zo belangrijk is dat je steun krijgt.

Boulimia test

Heb je het vermoeden dat je een eetstoornis hebt? Doe dan gelijk onze test en achterhaal of je klachten mogelijk te maken hebben met boulimia (of een andere eetstoornis).

  • 1 op de 4 mensen krijgt psychische problemen

Feedback