Vrouw met boulimia bij molen

Symptomen boulimia

Het herkennen van boulimia is niet eenvoudig, de kenmerken van boulimia zijn gemakkelijk te verbergen. Wanneer je boulimia hebt, dan ontken je dit vaak voor jezelf. Je schaamt je of je denkt dat anderen jou niet begrijpen, terwijl het juist zo belangrijk is om hulp en steun te krijgen. De symptomen van boulimia nervosa zijn ook niet altijd zichtbaar. Je eetbuien onderga je alleen. Doordat je daarna al het voedsel weer kwijtraakt zal je ook niet snel aankomen. Zo hoeven je vrienden, familie of partner niets aan je te zien.

Belangrijkste kenmerken boulimia

  • Je hebt last van onbeheersbare eetbuien waarbij je grote hoeveelheden voedsel in korte tijd tot je neemt. Deze eetbuien komen regelmatig (minstens twee keer per week) voor.
  • Je hebt geen controle over wat je eet tijdens deze eetbuien. Je hebt het gevoel dat je niet kan stoppen en moet eten. Dit kan leiden tot het eten van extreme dingen, zoals bevroren voedsel uit de vriezer.
  • Je compenseert de eetbuien door nadien over te geven, extreem te sporten of laxeermiddelen te gebruiken. Het kan ook zijn dat je deze compensatiemogelijkheden met elkaar afwisselt. Niet iedereen met boulimia geeft over, maar de eetbuien worden wel altijd gecompenseerd.
  • Eten en gewicht zijn een obsessie voor je. Je zelfbeeld hangt sterk samen met je gewicht en je lichaam. Je vindt jezelf vaak te dik, terwijl je dit niet bent.
  • Tijdens een eetbui kun je je getroost voelen, maar daarna voel je je vaak eenzaam of depressief.
  • De eetbuien voelen nadien als een falen. Je schaamt je, voelt je minderwaardig en schuldig.
  • Je eet vaak stiekem. Dit heeft te maken met schaamte, maar ook wil je niet dat een ander zich er mee bemoeit. Boulimia is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Het is een stoornis waarachter vaak een meer dieperliggende oorzaak ligt. Het is daarom des te belangrijker om hulp te zoeken. Lees hier meer over bij oorzaken boulimia.

Verschillen tussen boulimia, anorexia en eetbuistoornis

Boulimia nervosa, anorexia nervosa en eetbuistoornis zijn allemaal eetstoornissen. Maar wat zijn precies de verschillen?

Verschil tussen boulimia en anorexia

Zowel bij boulimia als anorexia ben je obsessief bezig met eten en je gewicht. Wat is het verschil tussen anorexia en boulimia? De eetstoornis boulimia is dikwijls minder zichtbaar. Voor je partner, vrienden of familie kan het lijken alsof je een gewoon eetpatroon hebt. De eetbuien en het vervolgens weer kwijtraken van dit voedsel doe je in eenzaamheid. Daarnaast verandert je gewicht bij boulimia vaak niet of nauwelijks. Bij anorexia vermager je meestal juist sterk en zijn de gevolgen daardoor meer zichtbaar voor je vrienden en familie.

Eetbuien kunnen ook voorkomen wanneer je anorexia hebt. Net als bij boulimia probeer je daarna met laxeermiddelen, braken of sporten de calorieën weer kwijt te raken. Het belangrijkste verschil met anorexia is dat je met boulimia vaak een normaal gewicht hebt.

Verschil tussen boulimia en eetbuistoornis

Bij een eetbuistoornis heb je, net als bij boulimia, meerdere malen per week eetbuien. Je hebt hier geen controle over. Bij een eetbuistoornis laxeer of braak je echter niet. Ook compenseer je niet op andere manieren. Als gevolg hiervan kun je flink aankomen. Na een eetbui kun je last hebben van schuld- en schaamtegevoelens. Dit kan een drempel vormen om hulp te zoeken voor je eetstoornis, terwijl het juist zo belangrijk is dat je steun krijgt.

Boulimia test

Heb je het vermoeden dat je boulimia hebt? Herken je één of meerdere bovenstaande symptomen van boulimia? Doe dan onze boulimia test. De test toont aan of je mogelijk een eetstoornis hebt.