Jonge man bij bos

Conversiestoornis

Heb jij last van lichamelijk klachten zoals slecht zicht of verlamming van je armen of benen? Verlies jij soms plotseling je bewustzijn of heb jij problemen met praten? Kan jouw arts echter geen lichamelijke oorzaak van je klachten vaststellen? Dan kan het zijn dat je een conversiestoornis hebt.

Wat een conversiestoornis is, wat de symptomen zijn, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je geholpen kunt worden, lees je hieronder.

Wat is een conversiestoornis?

Een conversiestoornis wordt ook wel een functioneel neurologisch systeemstoornis genoemd. Bij een conversiestoornis zet je lichaam je psychische klachten om in lichamelijke klachten. Je kunt bijvoorbeeld plotseling niet meer praten, het lukt je niet meer om een arm te bewegen, je lichaam maakt onverwacht schokkende bewegingen of je spieren verslappen juist.

Jouw klachten lijken sterk op klachten die worden veroorzaakt door een neurologische aandoening. Voorbeelden van neurologische ziektes zijn  een herseninfarct, epilepsie en migraine. Het schokken van je lichaam lijkt bijvoorbeeld op een epileptische aanval. Wanneer je door een neuroloog wordt onderzocht, zijn er echter geen lichamelijke oorzaken van jouw klachten te vinden. Hoewel er geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden, zijn jouw klachten wel echt en kunnen ze een grote invloed hebben op jouw leven.

Denk jij dat je wellicht een conversiestoornis hebt? Lees hier meer over de kenmerken en symptomen van een conversiestoornis.

Gevolgen conversiestoornis

Je kunt je erg bang, onzeker of gefrustreerd voelen omdat je niet weet wat er met je aan de hand is. Er zijn verschillende gevolgen van een conversiestoornis die voor iedereen weer anders zijn.

Hoeveel mensen hebben een conversiestoornis?

Naar schatting hebben 40 op de 100.000 mensen last van een conversiestoornis.  De stoornis uit zich vaak voor het eerst wanneer je in de puberteit zit of jongvolwassen bent. Vrouwen hebben vaker last van een conversiestoornis dan mannen. Naar schatting is 60% -75% van de mensen die last hebben van een conversiestoornis vrouw.