Jonge man bij bos

Behandeling van een conversiestoornis

Een conversiestoornis is te behandelen. Soms gaan de klachten ook vanzelf over. Mogelijk duurt het enkele dagen voordat je van je klachten af bent, maar het kan ook enkele weken of maanden duren. De kans is wel aanwezig dat je een terugval krijgt.

Neurologisch onderzoek

Jouw conversieklachten kunnen erg lijken op de klachten die horen bij een neurologische aandoening. Wanneer je mogelijk een conversiestoornis hebt, zal je daarom eerst worden onderzocht door een neuroloog. Op die manier kan worden uitgesloten dat je aan een neurologische aandoening lijdt. Tegelijkertijd kan de uitslag van het onderzoek een indicatie zijn dat jij een conversiestoornis hebt. Sommige neurologische symptomen kunnen namelijk juist ondersteunen dat er sprake is van een conversiestoornis.

Inzicht krijgen in aanvallen

Het is belangrijk om meer inzicht te krijgen in de aard van jouw aanvallen, zoals uitvalsverschijnselen, en de momenten waarop je klachten krijgt. Je houdt bij wanneer je last hebt van je klachten, wat je klachten precies zijn en hoe lang ze aanhouden. Mogelijk wordt het dan ook duidelijker wat de oorzaak is van jouw conversiestoornis. Er kan echter niet altijd een oorzaak van je conversiestoornis worden gevonden.

Psycholoog, fysiotherapeut, neuroloog

In sommige gevallen is het voldoende dat jij door je arts wordt gerustgesteld en je uitleg krijgt over een conversiestoornis, maar vaak is een verdere behandeling noodzakelijk. Jouw conversiestoornis kan op verschillende manieren worden behandeld. Een conversiestoornis kan worden behandeld door je huisarts, fysiotherapeut, neuroloog en/of psycholoog. Welke behandelaar en behandelvorm voor jou geschikt is, ligt aan jouw klachten en de oorzaak van jouw conversiestoornis. De fysiotherapeut helpt jou bijvoorbeeld om al je ledematen weer te gebruiken wanneer je last hebt van uitvalsverschijnselen of geen kracht meer hebt in je lichaam.

Psychologische hulp bij Lentis

Bij Lentis worden de volgende behandelingen aangeboden:

Hypnotherapie

Het is bewezen dat hypnotherapie effectief kan zijn bij de behandeling van de lichamelijke klachten van een conversiestoornis. Jouw behandelaar brengt jou met verbale therapie in een trance. Wanneer je onder (lichte) hypnose bent is het eenvoudiger om te ontspannen. Je vergeet als het ware de wereld om je heen en concentreert je op jezelf en je onderbewustzijn. Zo kom je dichter bij de problemen die er in jouw leven spelen en krijg je meer inzicht in het oplossen van deze problemen en je eigen mogelijkheden.

Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat de manier waarop je denkt invloed heeft op wat je voelt en wat je doet. Met CGT leer je bijvoorbeeld om stressvolle situaties, die kunnen leiden tot lichamelijk problemen, te herkennen en er beter mee om te gaan.

Met je behandelaar bespreek je welke behandeling bij jou past.

  • 1 op de 4 mensen krijgt psychische problemen

Feedback