Jonge man bij bos

Gevolgen conversiestoornis

Een conversiestoornis kan jouw leven flink in de war schoppen. Je voelt je wellicht bang, onzeker of gefrustreerd omdat je niet weet wat er met je aan de hand is. In onderstaand overzicht lees je de mogelijke gevolgen van een conversiestoornis:

  • Je blijft aan huis gekluisterd omdat je niet in het openbaar een aanval van uitvalsverschijnselen wilt krijgen. Je bent bang dat bijvoorbeeld in de bioscoop of in het winkelcentrum verlammingsverschijnselen optreden of je lichaam plotseling verkrampt.
  • Je durft niet meer bepaalde activiteiten te ondernemen zoals sporten of autorijden. Je vreest bijvoorbeeld dat je tijdens het rijden je bewustzijn verliest of geen controle meer hebt over je lichaam. Ook kun je bang zijn dat je klachten verergeren wanneer je (veel) beweegt.
  • Je lichamelijke klachten kunnen zo ernstig zijn dat jij in een rolstoel belandt. Het lukt jou niet meer om zelf te lopen.
  • Mogelijk ben je al bij verschillende artsen geweest om je te laten onderzoeken, omdat je denkt dat er lichamelijke oorzaken te vinden zijn. Het kan erg frustrerend voor je zijn, wanneer er geen (lichamelijke) oorzaak voor jouw klachten kan worden gevonden.
  • Je schaamt je voor je klachten. De schaamte zorgt ervoor dat jij niet meer met anderen wilt afspreken of over jouw problemen durft te praten.
  • Je bent bang dat jouw klachten blijvende schade veroorzaken. Dat kan voor veel stress en verdriet zorgen.

De gevolgen van een conversiestoornis kunnen ernstig zijn. De conversiestoornis is echter te behandelen. Wees niet bang om hulp en steun te zoeken. Je staat er niet alleen voor.