Jonge man bij bos

Oorzaken conversiestoornis

Zoals bij veel psychische stoornissen, is het lastig om een precieze oorzaak van het ontstaan van een conversiestoornis te achterhalen. Een conversiestoornis kan een psychologische oorzaak hebben, maar dit hoeft niet zo te zijn. Soms kan de oorzaak van jouw conversiestoornis niet gevonden worden. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke (risico)factoren voor het ontstaan van een conversiestoornis.

Nare ervaringen uit het verleden

Wanneer jij in het verleden mishandeld bent of seksueel bent misbruikt, kan dit mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van een conversiestoornis.

(Acute) stress

Mogelijk lokt (acute) stress de stoornis uit. Deze stress kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een scheiding, een verkeersongeval, ontslag of het verlies van een naaste. Ook woede en angst kunnen mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van een conversiestoornis.

Andere psychische stoornissen

Een conversiestoornis komt vaker voor bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis of een posttraumatische stressstoornis.

Wat de oorzaak van jouw conversiestoornis ook is, het is belangrijk om hulp te zoeken. Soms kan het al helpen wanneer de huisarts of de neuroloog jou gerust stelt. Maar het kan ook dat je daarnaast psychologische hulp nodig hebt om van jouw klachten af te komen.