Oude vrouw bij water

Oorzaken dementie

Het is niet geheel bekend wat alle oorzaken van dementie zijn. Wel is gebleken dat wanneer je ouder wordt, je steeds meer kans hebt op dementie. Zo’n 40 % van de mensen boven de 90 jaar is dement. Dementie is vaak onderdeel of gevolg van een bepaalde ziekte of aandoening. Bijvoorbeeld bij Parkinson, een beroerte in de hersenen of AIDS.

Is dementie erfelijk?

De kans op dementie wordt groter als de ziekte voorkomt in de familie. Dementie is in de meeste gevallen niet 100% erfelijk, behalve in sommige families waarbij de ziekte op jonge leeftijd (voor de 60) voorkomt. Vaak gaat het hierbij om de zeldzame ziekte Creuzfeldt-Jakob, die leidt tot dementie.

Risicofactoren dementie

Vrouwen op hoge leeftijd hebben meer kans op de ziekte van Alzheimer dan mannen. Naast leeftijd zijn er zeven belangrijke risicofactoren voor dementie aan te wijzen: roken, te weinig lichaamsbeweging, een depressie, diabetes, hoge bloeddruk, sterk overgewicht (obesitas) en weinig mentale activiteit.

Zo functioneert het geheugen bij een depressie slechter door de depressie. Je kunt sneller last krijgen van de verschijnselen van Alzheimer, die al onderliggend aanwezig waren. Ook bij een lage mentale activiteit kunnen er eerder verschijnselen zichtbaar worden. Zorg daarom voor voldoende prikkels en beweging, zoals sociale activiteiten, (vrijwilligers)werk of bijvoorbeeld het spelen van een instrument.