‘Ik werd opgenomen voor een zware depressie.’
Lees het verhaal van Petra
Depressieve vrouw

Depressie

Als je je vaak verdrietig of gespannen voelt, weinig energie hebt of geen belangstelling hebt voor wat dan ook kan het zijn dat je depressief bent. Als je wilt weten wat een depressie precies is, wat de oorzaken en gevolgen zijn dan kun je meer lezen op de pagina; wat is een depressie?

Het belangrijkste symptoom van depressie is een neerslachtig gevoel dat al enkele weken aanhoudt. Er zijn veel meer symptomen die te maken kunnen hebben met depressie. Denk bijvoorbeeld aan somberheid, slaapproblemen, angstgevoelens, eetproblemen en vermoeidheid. Lees meer over de symptomen van depressie.

Er zijn verschillende soorten depressies. Er is een verschil tussen lichte en zware depressies. Ook kan een depressie te maken hebben met bijvoorbeeld een bevalling (postnatale depressie) of met de donkere periode in het jaar (winterdepressie). Lees meer over de soorten depressies.

Gelukkig is een depressie over het algemeen goed te behandelen. We gebruiken verschillende behandelingen en andere hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld medicatie.

Als je klachten niet zo heftig zijn dat je hulp wilt kun je een online zelfhulptraining volgen. Zo kun je zelf alvast aan de slag met je problemen.

Het volgende filmpje laat goed zien wat een depressie met iemand kan doen:

  • 1 op de 4 mensen krijgt psychische problemen

De ervaring van Petra met een opname voor zware depressie

Petra werd in 2006 opgenomen in een kliniek in Winschoten. Daarvoor was ze nog nooit met Lentis in aanraking gekomen. ‘Die opname was heel heftig. Ik was ook echt heel erg ziek.’ (meer…)

Sluiten
Feedback