depressieve-vrouw

Dysthyme stoornis

Als je minstens twee jaar bijna dagelijks neerslachtige gevoelens hebt, noemen we dat een dysthyme stoornis ofwel dysthymie. Dysthymie is een milde variant van een depressie. De klachten zijn doorgaans in mindere mate aanwezig dan bij iemand met een ‘gewone’ depressie. Hierdoor is de depressie moeilijk te herkennen. Wil je weten of je mogelijk een dysthyme stoornis hebt? Doe dan de depressie test en lees hoe Lentis je verder kan helpen.

Symptomen van een dysthyme stoornis

Vaak verandert met de tijd de ernst van de symptomen. Lange periodes met verdrietige gevoelens worden vaak afgewisseld met periodes waarin je je beter voelt. De depressie komt vaak voor in combinatie met andere psychische aandoeningen, zoals een angststoornis, persoonlijkheidsstoornis of een (alcohol)verslaving. Bij de helft van de mensen begint een dysthyme stoornis sluipend. Iemand kan chagrijnig, pessimistisch, klagerig en sarcastisch worden, tot ergernis van anderen.

Ongemerkt depressief

Vooral degene die lijdt aan een dysthyme stoornis, kwelt zichzelf door de hopeloze gevoelens. Vaak weten ze niet dat ze een psychische aandoening hebben. Omdat de symptomen niet zo ernstig zijn, herkent ook een arts de ziekte vaak niet snel. Mensen met dysthymie voelen zich daardoor vaak eenzaam. Als je vermoedt dat je een dysthyme stoornis hebt, doe dan de depressie test en lees wat voor behandelingen Lentis biedt tegen depressies.