Home Problemen Depressie Omgaan met depressie

Depressie

In de kliniek kwam ik tot rust

Omgaan met depressie

Een depressie is doorgaans goed te behandelen met therapie en/of medicijnen, maar er zijn ook nuttige tips die je zelf kan toepassen waardoor omgaan met een depressie gemakkelijker wordt. Wil jij beter leren omgaan met een depressie en je minder neerslachtig voelen? Lees dan eens onderstaande depressie tips.

Onderhoud contact met vrienden en familie
Hoe lastig het ook is, probeer het contact met vrienden en familie te onderhouden. Aandacht en liefde van naasten is erg belangrijk om jezelf overeind te houden in zware periodes. Daarnaast helpt het goed om te praten over je depressie met mensen die je vertrouwt.

Zorg voor structuur
Regelmaat in je dagen is erg belangrijk. Sta op vaste tijden op, ga op vaste tijden naar bed en sla geen maaltijden over. Ook kan het helpen om wekelijkse taken en activiteiten in te plannen. Denk aan een sociale afspraak of een kleine activiteit zoals een wandeling of de was ophangen.

Beweeg iedere dag
Probeer iedere dag even te bewegen. Een wandeling van 20 minuten heeft al een erg positief effect op je hersenen en gemoedstoestand. Ook drie keer per week een half uurtje sporten is erg goed. Als je sport maak je het gelukshormoon endorfine aan, waardoor je je minder neerslachtig voelt. Kies een sport die je leuk vindt zodat je het ook volhoudt.

Zoek afleiding
Wil je beter omgaan met je depressie en je minder somber voelen, dan is het raadzaam om regelmatig afleiding te zoeken en niet te veel tijd alleen door te brengen. Spreek af met een vriendin, pak een oude hobby op of doe een cursus die helemaal bij jou past.

Kom in contact met lotgenoten
Het is fijn om met iemand te praten die weet hoe een depressie voelt. Praten met iemand die een depressie heeft (gehad) kan dan ook erg leerzaam zijn en opluchten. Lotgenoten kunnen veel steun bieden en handige tips geven. Via de depressielijn van Stichting Pandora kom je eenvoudig met lotgenoten in contact.