‘De bedoeling van je opname is eigenlijk dat je als je naar huis gaat, weer kunt functioneren.'
Lees het verhaal van Petra
Depressieve vrouw

Wat is een depressie?

Een depressie is een psychische stoornis waardoor je je bijna dagelijks neerslachtig voelt. Je hebt geen zin in de dag en voelt je constant moe en gespannen.

Als je depressief bent, staat niet alleen de huishouding van je emoties op z’n kop. Je functioneert doorgaans ook slechter op lichamelijk en cognitief gebied. Je hebt geen kracht om dingen te ondernemen of sociale contacten te zien of spreken. Door de lusteloosheid en sombere gedachten lukt het je niet meer om ergens van te genieten. We spreken van een depressie als deze symptomen langer dan twee weken duren.

Waarom voel ik me depressief?

De oorzaak van een depressie verschilt erg per persoon. Sommige mensen hebben door ingrijpende (sociale) gebeurtenissen of nare ervaringen in hun jeugd depressieve gevoelens ontwikkeld. Andere mensen hebben het gevoel dat ze ‘zonder reden’ depressief zijn. Het is erg frustrerend als je niet weet waarom je je zo somber voelt. Je kan aanleg hebben voor een depressie. In de ene familie komen depressies meer voor dan in de andere.

Als je al weken in een sombere stemming bent, heeft dat invloed op je functioneren. Heb je zelf het vermoeden dat je depressief bent? Doe dan de online depressie test van Lentis. Een depressie is over het algemeen goed te behandelen. Lees verder hoe wij je kunnen helpen.