jongen-in-park-bij-water

Dissociatieve Identiteitsstoornis – DIS

Heb jij last van ‘gaten’ in je geheugen? Weet jij soms niet hoe je op een bepaalde plek gekomen bent? Heb jij soms het gevoel dat jij buiten jezelf staat? Dat jij geen controle hebt over je lichaam en geest? Voelt het alsof de buitenwereld onecht is? Hoor jij soms verschillende stemmen in jouw hoofd met elkaar strijden? Dan heb je misschien last van een Dissociatieve Identiteitsstoornis (DIS). Wat een dissociatieve identiteitsstoornis is, wat de symptomen zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.

Wat is dissociatie?

Dissociatie betekent dat je ‘even van de wereld bent’. Het is een toestand waarin je gedachten, waarnemingen en emoties losgekoppeld zijn van je bewustzijn. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je even aan het dagdromen bent of ‘s nachts wakker wordt en de eerste seconde niet meer weet waar je bent. Dit is normaal, maar wanneer je vaak en langdurig in een dissociatieve toestand zit, heb je mogelijk een dissociatieve stoornis.

Wat is een Dissociatieve Identiteitsstoornis?

Wanneer je een dissociatieve identiteitsstoornis hebt, wisselen twee of meer identiteiten elkaar af. Jouw verschillende identiteiten zijn zó sterk ontwikkeld dat ze jouw gevoelens en gedrag kunnen controleren. Zij hebben allen een eigen karakter en een eigen kijk op de wereld. Ook kunnen zij een eigen stem hebben, een andere leeftijd, een verschillende woordkeuze en een eigen mimiek. Je zou kunnen zeggen dat jouw persoonlijkheid in verschillende delen uiteen is gevallen. In plaats van identiteit wordt ook over alter of persoonlijkheidstoestand gesproken. Minstens twee van jouw persoonlijkheidstoestanden nemen regelmatig jouw gedrag over.

Je hebt daarnaast ook last van geheugenverlies. Het gaat dan niet om enkele details uit jouw leven maar om grote gebeurtenissen of dagelijkse activiteiten waar jij je niets meer van kunt herinneren.

Omdat meerdere persoonlijkheidstoestanden elkaar afwisselen, werd een DIS vroeger ook wel een meervoudige persoonlijkheidsstoornis genoemd.

De verschillende identiteiten

Soms weten de verschillende identiteiten van elkaars bestaan af. De verschillende alters kunnen onderling communiceren. Je kunt daardoor stemmen in je hoofd horen en last hebben van een innerlijke strijd tussen de verschillende identiteiten. Soms weten de alters echter niet van elkaars bestaan af. Daarnaast is het ook mogelijk dat alter A wel weet wat alter B doet en wil, maar niet andersom.

Het aantal alters kan verschillen. Soms zijn het er twee of drie, maar het kunnen er ook tien, twintig of meer zijn. De periode dat je een bepaalde identiteit bent varieert, evenals hoe vaak je switcht tussen de identiteiten. De switch van persoonlijkheidstoestand A naar B kan worden beïnvloed door bijvoorbeeld bepaalde geuren, geluiden of locaties. Soms voel jij je dan bijvoorbeeld duizelig worden of heb je het gevoel dat je geen controle meer hebt over je lichaam.

Je bent je niet altijd bewust dat je switcht en dat daarmee jouw gedrag verandert. Soms hoor je van bijvoorbeeld een collega dat je zo ad rem was bij de vergadering, terwijl je je dat helemaal niet kunt herinneren en jij je niet kunt voorstellen dat je je mond open durfde te doen.

Hoeveel mensen hebben een dissociatieve identiteitsstoornis?

Een dissociatieve identiteitsstoornis komt niet zoveel voor, de stoornis wordt meestal bij vrouwen vastgesteld.

  • 1 op de 4 mensen krijgt psychische problemen

Feedback