‘Mijn dwanggedachten zorgden dat ik helemaal verlamde.’
Nicole
Jonge vrouw bij water

Behandeling OCD

Dwanggedachten en –handelingen kunnen je leven volledig in beslag nemen. Contact met vrienden en familie kan onder druk komen te staan omdat je ze meesleept in je dwang, of verwateren omdat jij alleen maar met je dwanghandelingen bezig bent of je terugtrekt. Ook kan het zijn dat je je ervoor schaamt. Het is belangrijk om je dwangstoornis te behandelen. De juiste behandeling voor OCD helpt je om de regie over je leven weer terug te krijgen. Hiervoor is een doorverwijzing van de huisarts nodig. Daarna ga je samen met je behandelaar op zoek naar een geschikte behandeling.

Hoe ziet de behandeling voor een dwangstoornis eruit?

De volgende behandelingen worden meestal toegepast bij een dwangstoornis:

  • Psychologische / psychotherapeutische behandeling
  • Medicatie
  • Een combinatie van beide

Het doel van de behandeling is dat je leert omgaan met dwanggedachten, dwanghandelingen stopt en vermijdingsgedrag doorbreekt. Lentis heeft veel ervaring en expertise in het behandelen van dwangstoornissen. We werken hierbij veel met cognitieve gedragstherapie. Samen met jou bepalen we hoe we de behandeling precies vormgeven.

Congnitieve gedragstherapie

Bij Lentis kiezen we in eerste instantie veelal voor “exposure en responspreventie”, een vorm van cognitieve gedragstherapie. Deze behandeling bestaat uit exposure (jezelf blootstellen aan datgene waar je bang voor bent) en responspreventie (het niet uitvoeren van je dwanghandelingen) en behaalt over het algemeen de beste resultaten. Met je behandelaar stellen we samen  je een oefenprogramma op. Stapsgewijs leer je hiermee de situaties op te zoeken die angst en spanning oproepen en het patroon van dwanghandelingen en gedachten doorbreken.

Medicatie

Bij aanhoudende klachten of wanneer je ook nog een depressie hebt, kunnen medicijnen worden voorgeschreven, meestal krijg je daarnaast ook.