Vrouw voor een vijver

Oorzaken OCD

Zoals bij veel psychische stoornissen, is er niet een duidelijke oorzaak van OCD aan te wijzen. Wel zijn er risicofactoren bekend.

Erfelijkheid

Mogelijk speelt erfelijkheid een rol bij het ontstaan van OCD. Wanneer er binnen je familie iemand een dwangstoornis heeft, is de kans groter dat jij ook een dwangstoornis ontwikkelt.

Persoonlijke eigenschappen

Wanneer je snel angstig bent of veel behoefte hebt aan controle, kan dit een risicofactor zijn bij de ontwikkeling van een dwangstoornis.

Dwangstoornissen komen vaak voort uit spanning en angst voor bijvoorbeeld een ramp, voor besmetting of dat er iets naars met een familielid gaat gebeuren. Door het verrichten van een bepaalde handeling zoals controleren, tellen of schoonmaken, neemt je spanning tijdelijk af. Je krijgt het gevoel alsof de handeling helpt de angst tegen te gaan. Na enige tijd sluipt de angst er weer in en bouwt de spanning op. De kans is groot dat je dan op je dwangmatige handeling teruggrijpt.

Jouw levensomstandigheden

Mogelijk vormen traumatische of stressvolle gebeurtenissen een risicofactor voor het ontwikkelen van een dwangstoornis. Dit kan seksueel misbruik zijn of het overlijden van een geliefde.