Home Problemen Dwangstoornis (OCD) Soorten dwangstoornissen

Dwangstoornis (OCD)

"Ik heb nu de grip op mijn leven terug"

Soorten dwangstoornissen

Er zijn verschillende stoornissen gelinkt aan een dwangstoornis (OCD). Deze aandoeningen kunnen ook samen voorkomen. De overeenkomst tussen de meeste aanverwante aandoeningen, is dat je terugkerende (angstige) gedachten hebt en/of dat je bepaalde handelingen steeds herhaalt. Verschillende soorten dwangstoornissen, zijn:

Body Dysmorphic Disorder (BDD)
Ben je niet zomaar onzeker over jezelf, maar schiet de onzekerheid door naar een obsessie? Dan kan het zijn dat je lijdt aan Body Dysmorphic Disorder (BDD). Je vindt jezelf erg lelijk, lagen make-up en wijde kleding camoufleren hetgeen wat jij zo verafschuwt. Je besteedt al je tijd aan je uiterlijk en hoewel anderen zeggen dat je niet lelijk bent, blijven de nare gedachten door je hoofd gaan.

Hoarding (vezamelsoornis)
Hoarding is een van de verschillende soorten dwangstoornissen. Het is een verzamelwoede en een ernstige psychiatrische aandoening. De hele dag verzamelt iemand met hoarding spullen zoals kranten, tijdschriften, kleren en lege blikjes. Het hele huis ligt er vol mee waardoor het eigenlijk onbewoonbaar is. Hoarding is een aan OCD gerelateerde stoornis omdat de angst van weggooien enorme spanningen oplevert.

Dermatillomanie (skin picking)
Heb je continu drang om korstjes, puistjes, moedervlekken en andere plekjes op je huid tot bloedens toe open te krabben? Dan kan het zijn dat je last hebt van dermatillomanie. Het openkrabben van je huid is voor jou dé oplossing om van je spanning af te komen. Dit heeft weer als gevolg dat er littekens en soms vervelende infecties ontstaan. Dermatillomanie komt vaak voor in combinatie met OCD.

Hypochondrie
Als je een hypochonder bent, ben je ervan overtuigd dat je een ernstige ziekte hebt zonder dat daar een aanleiding voor is. De angst is zo aanwezig dat er ook daadwerkelijk lichamelijke klachten ontstaan. Net als bij OCD voer je continu dwanghandelingen uit, meestal na dwanggedachten. Zoals het controleren van lichaamsfuncties, het benaderen van artsen, familie en vrienden of juist het vermijden van bepaalde mensen en plekken.

OCPD
OCPD staat voor Obsessief Compulsieve Persoonlijkheidsstoornis. Het is een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. Heb je deze persoonlijkheidsstoornis, dan streef je continu naar overdreven orde, perfectie en controle. Je durft anderen geen taken over te laten nemen uit angst dat ze het verkeerd doen. Ook vind je het erg belangrijk om je aan de regels te houden. Doet een ander dat niet, dan kan je hier erg slecht tegen.