‘Mijn dwanggedachten zorgden dat ik helemaal verlamde.’
Nicole
Jonge vrouw bij water

Soorten OCD en verwante aandoeningen

Verschillende stoornissen zijn gelinkt aan OCD. Deze aandoeningen kunnen ook samen voorkomen. De overeenkomst tussen de meeste van onderstaande  aandoeningen is dat je terugkerende gedachten hebt die zich aan je opdringen en / of je bepaalde handelingen steeds herhaalt.

Body Dysmorphic Disorder (BDD)

Wanneer je af en toe onzeker bent over je uiterlijk, is dat geen reden om je ongerust te maken.  Als die ‘ontevredenheid’ doorschiet naar een obsessie, kan het zijn dat je lijdt aan Body Dysmorphic Disorder (BDD). Je beeldt je in dat je erg lelijk bent. Lagen make-up of wijde kleding moeten het lichaamsdeel camoufleren dat jij zo verafschuwt. Maar wat je ook doet en hoezeer een ander ook het tegendeel beweert; iets in je hoofd zegt dat het niets uitmaakt. Al je tijd gaat op aan je uiterlijk.

Je blijft maar denken dat je lelijk bent of dat iedereen naar je kijkt. Die gedachte kan je niet uit je hoofd krijgen. Ook komt het veel voor dat je bepaalde handelingen steeds herhaalt zoals voortdurend in de spiegel kijken of de hele dag je make-up bijwerken.

Hoarding (verzamelstoornis)

Hoarding – of verzamelwoede – is een ernstige psychiatrische aandoening. De gehele dag wordt besteed aan het verzamelen van spullen. De verzameling bestaat bij hoarders uit meer dan één ding. Kranten, tijdschriften, kleren, naaimachines, lege bierblikjes etc. De woonomgeving van iemand die lijdt aan verzamelwoede, is er mee bezaaid.

Als je een verzamelstoornis hebt, haal je per definitie te veel spullen in huis. Het lukt  je niet om afstand te doen van je verzamelde spullen. Het wegdoen van je spullen veroorzaakt angst en paniek. Je huis raakt vol met spullen die voor zoveel rommel kunnen zorgen dat je huis vrijwel onbewoonbaar is.

Hoarding is een aan OCD gerelateerde stoornis omdat de angst van weggooien enorme spanningen oplevert. Ook is de hoarder obsessief in zijn/haar angst om zonder een bepaald item te komen zitten.

Hoewel hoarding tot voor kort enkel als een symptoom van OCD werd gezien, is de verzamelstoornis nu een op zichzelf staande stoornis.

Dermatillomanie (skin picking)

Als je last hebt van dermatillomanie, dan heb je voortdurend de drang om korstjes – maar ook puistjes en moedervlekken – tot bloedens toe open te krabben. Voordat je aan je huid zit, ben je vaak erg onrustig en gespannen. Het openkrabben van je huid is voor jou een oplossing om van de spanning af te komen.

Dit dwangmatige verminken van je huid heeft tot gevolg dat er littekenweefsel ontstaat. Omdat er via de nagels bacteriën in de wond terechtkomen is er ook de kans op lelijke infecties en ontstekingen. Dermatillomanie komt vaak voor in combinatie met OCD.

Hypochondrie

Wanneer je een hypochonder bent, ben je ervan overtuigd dat je een ernstige ziekte hebt, zonder dat er een aanleiding voor is. De angst voor ziek zijn is zo aanwezig dat daardoor daadwerkelijk lichamelijke klachten ontstaan. Ieder pijntje, oprisping of spiersamentrekking bevestigt jou in het vermoeden dat er echt iets met je aan de hand is. De vicieuze cirkel die zo ontstaat, brengt nòg meer angst en nog meer bezoekjes aan de dokter zich mee.

Hoe vaak de dokter je ook onderzoekt en hoe vaak je ook wordt gerustgesteld; de angst dat de dokter iets over het hoofd ziet blijft.

Net als bij OCD ben je bij hypochondrie alleen maar bezig met het verminderen van spanning door:

  • het steeds maar controleren van alle lichaamsfuncties.
  • het alsmaar consulteren van artsen, familie en vrienden.
  • het vermijden van bepaalde mensen, plaatsen en situaties waar je ziekmakende bacillen op kan lopen.
  • veelvuldig te douchen waardoor je schadelijke stoffen van je afspoelt.

OCPD

OPCD staat voor Obsessief Compulsieve Persoonlijkheidsstoornis (OCPD) en is een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. Door de naam gelijkenis wordt OCPD vaak verward met een Obsessief Compulsieve Stoornis (OCD).

Als je OCPD hebt, dan streef je voortdurend naar overdreven orde, perfectie en controle. Je bent vaak enorm zuinig met geld, je huis is altijd netjes en je durft taken niet door iemand anders te laten doen. Je bent bang dat ze dan niet goed worden uitgevoerd. Ook vind je het belangrijk om je aan de regels te houden. Als iemand de regels niet zo nauw neemt, dan kun je daar slecht tegen.

Je eist maximale inzet en inspanning van jezelf, maar ook van anderen. Omdat je hoge eisen stelt aan je vrienden en familie, kunnen relaties vaak moeizaam verlopen.

Er zijn dus zeker verschillen tussen OCD en OCPD. Wanneer je OCPD hebt, handel je eerder naar de wens om perfect te zijn, terwijl je bij OCD je dwanghandelingen uitvoert om angst te vermijden of te onderdrukken.