vrouw leunt tegen boom

Dyspareunie

Zowel mannen als vrouwen hebben wel eens last van pijn bij het vrijen. Je bent bijvoorbeeld erg gespannen omdat je voor het eerst met je partner naar bed gaat. Wanneer je echter keer op keer pijn hebt vlak voor, tijdens of vlak na de seks, dan kan het zijn dat je dyspareunie hebt.

Wat dyspareunie is, wat de symptomen zijn, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.

Wat is dyspareunie?

Wanneer je last hebt van dyspareunie, dan heb je pijn vlak vóór, tijdens of kort na de penetratie. Tijdens de penetratie gaat de penis de vagina binnen. De pijn kan scherp, stekend of branderig zijn. Ook kun je last hebben van krampen. Soms is vlak voor en na de penetratie de vagina ook gevoelig. Je kunt last hebben van oppervlakkige en van diepe dyspareunie.

Oppervlakkige en diepe dyspareunie

Bij oppervlakkig dyspareunie doet het pijn rondom de vagina en/of bij de ingang van de vagina wanneer de penis naar binnen gaat. De pijn zit aan de buitenkant van het lichaam, vandaar dat dit oppervlakkige dyspareunie wordt genoemd. Wanneer je last hebt van diepe dyspareunie, dan is het doorstoten van de penis tijdens de penetratie erg pijnlijk. Je voelt de pijn diep in je vagina of in je onderbuik. Diepe dyspareunie komt minder vaak voor dan oppervlakkig dyspareunie en heeft vaker een lichamelijke oorzaak.

Dyspareunie kan erg belastend voor je zijn. Pijn bij het vrijen kan ervoor zorgen dat je minder zin krijgt om met je partner te slapen en/of je minder opgewonden wordt waardoor seks (nog) lastiger kan zijn. De angst voor pijn kan dan groeien. Dyspareunie is over het algemeen goed te behandelen, blijf er dus niet alleen mee rondlopen.

Dyspareunie bij mannen

Bij dyspareunie wordt vooral aan vrouwen gedacht. Mannen kunnen echter ook last hebben van pijn bij het vrijen. Over het algemeen heeft dit een lichamelijke oorzaak. Je hebt bijvoorbeeld een ontsteking aan je penis of een overgevoelige eikel. Bij anale penetratie kan pijn optreden door bijvoorbeeld aambeien of anale scheurtjes.

Wanneer je last hebt van pijn tijdens het vrijen is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Realiseer je dat je niet de enige bent en jij je niet hoeft te schamen voor jouw klachten. Jouw huisarts kan onderzoeken wat de oorzaak is van de pijn en jou helpen om van jouw pijnklachten af te komen.

Omdat dyspareunie bij mannen vaak een lichamelijk oorzaak heeft, zal in dit stuk niet verder worden ingegaan op dyspareunie bij mannen.

Verschil vaginisme en dyspareunie

Vaginisme en dyspareunie vallen beide onder de genitaliën-bekken pijn/penetratie stoornis. Het is soms lastig om vast te stellen of je vaginisme of dyspareunie hebt.

Wanneer je vaginisme hebt, lukt het je niet om een vinger of tampon in te brengen en tijdens de seks is penetratie onmogelijk. Wanneer je iets in je vagina wilt brengen, spannen de spieren rondom je vagina zich willekeurig aan. Het lijkt alsof je vagina ‘op slot’ zit.

Wanneer je last hebt van dyspareunie, is het soms wel mogelijk om gemeenschap te hebben. Je hebt echter erg veel pijn. Soms kan dyspareunie tot vaginisme leiden. Door de (angst voor) pijn span je je bekkenbodemspieren rondom je vagina aan waardoor penetratie niet meer mogelijk is.

Hoeveel mensen hebben dyspareunie?

Het is onduidelijk hoeveel vrouwen en mannen last hebben van dyspareunie. Dit komt omdat veel mensen zich schamen om met seksuele klachten naar hun huisarts te gaan. Naar schatting heeft ongeveer 5% van de vrouwen last van dyspareunie. Jonge vrouwen en vrouwen in de overgang hebben relatief vaker last van pijn bij het vrijen. Bij mannen komt dyspareunie veel minder vaak voor dan bij vrouwen.