vrouw leunt tegen boom

Behandeling dyspareunie

Misschien vind je het lastig om met je klachten naar de huisarts te stappen. Probeer te bedenken dat je zeker niet de enige bent met seksuele klachten en dat het juist heel goed is dat je naar de huisarts stapt. Dyspareunie is over het algemeen goed te behandelen. Wanneer nodig, kan de huisarts jou doorverwijzen voor de behandeling van dyspareunie.

Lichamelijke oorzaak dyspareunie

Wanneer jouw dyspareunie een lichamelijke oorzaak heeft, zoals een infectie, dan wordt dit behandeld en tips gegeven om de pijn tijdens het vrijen te verminderen. Wanneer mogelijke lichamelijke oorzaken zijn uitgesloten, dan kan een behandeling bij een psycholoog of psychiater jou mogelijk helpen.

Dyspareunie en psychische klachten

Wanneer je naast je dyspareunie bijkomende klachten hebt, zoals een depressie of een angststoornis, dan kun je worden doorverwezen naar Lentis. Met je behandelaar bespreek je het probleem. Op die manier wordt uitgezocht wat de achtergrond van jouw dyspareunie is. Wanneer jij bijvoorbeeld lijdt onder een seksueel trauma, is het belangrijk deze te laten behandelen door een psycholoog.

Bekkenbodemfysiotherapie

Naast het behandelen van jouw psychische klachten is bekkenbodemfysiotherapie ook een belangrijk onderdeel van de behandeling van dyspareunie. Om zonder pijn te vrijen, dien jij je bekkenbodemspieren te kunnen ontspannen. Je therapeut legt uit hoe je spieren rondom je vagina werken en wat er gebeurt als je ze aanspant of juist ontspant. Je leert vervolgens hoe jij je bekkenbodemspieren kan aanspannen en ontspannen. Door de therapie leer je om meer controle te krijgen over de spierspanning rondom je vagina.

Groepsbehandeling en onderzoek naar pijn bij het vrijen

De universitaire ziekenhuizen van Leiden, Amsterdam en Maastricht doen gezamenlijk onderzoek naar pijn bij het vrijen bij jonge vrouwen. In het kader van dit onderzoek is er een groepsbehandeling van 10 sessies van 2 uur, verspreid over 6 maanden. Lees hier meer over deze behandeling en het onderzoek naar pijn bij het vrijen.