vrouw leunt tegen boom

Gevolgen dyspareunie

Pijn bij het vrijen kan een negatieve invloed hebben op jouw seksleven en uiteindelijk ook op jouw stemming en eventuele relatie. In onderstaande overzicht zie je de mogelijke gevolgen van dyspareunie:

  • Door de pijn vind jij het niet meer prettig om seks te hebben. Je seksuele verlangen kan minder worden en je kan seks gaan vermijden.
  • Je voelt je mogelijk schuldig tegenover je partner omdat je weinig of geen plezier aan seks beleeft. Mogelijk ga je je van je partner afzonderen of ben je bang dat jij je relatie verliest.
  • Door je dyspareunie durf je wellicht geen (nieuwe) relaties aan te gaan. Je bent bang dat je toekomstige partner jouw pijn niet begrijpt of je wilt een relatie uit de weg gaan om op die manier ook seksueel contact te vermijden
  • Je kunt je erg eenzaam en onzeker voelen omdat je denkt dat jij de enige bent met dyspareunie. Je durft er niet met anderen over te praten omdat jij je schaamt.

Gelukkig is dyspareunie over het algemeen goed te behandelen. Het is belangrijk om naar de huisarts te gaan zodat jij over je dyspareunie kan praten en hij/zij kan onderzoeken wat de mogelijke oorzaken zijn van jouw pijn bij het vrijen. Probeer niet te lang te wachten, anders kan de angst voor pijn alleen maar toenemen.