vrouw leunt tegen boom

Oorzaken dyspareunie

Er bestaan zowel lichamelijke als psychologische oorzaken van dyspareunie. Vaak is er sprake van een combinatie van factoren. Er is echter niet altijd een duidelijk aanwijsbare oorzaak te vinden. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke (risico)factoren voor het ontstaan en de instandhouding van dyspareunie.

Lichamelijke oorzaken dyspareunie

Dyspareunie kan ontstaan door bijvoorbeeld een infectie, een litteken of een verwonding in of rondom de vagina. Het doet dan pijn wanneer de penis de beschadigde vagina binnen gaat. Ook de aanraking van de huid rondom de vagina kan al pijnlijk zijn.

Wanneer een vrouw in de overgang komt, wordt de vagina vaak droger. Gemeenschap kan dan ook pijnlijker zijn. Sommige medicatie kan ook zorgen dat de vagina droger is dan normaal.

Vulvodynie

Dit is een aandoening waarbij de schaamlippen, de opening van de vagina of de clitoris pijn doen en erg gevoelig zijn voor druk. Soms kan fietsen of het dragen van een strakke broek al pijnlijk zijn.

Angst voor pijn

Wanneer bijvoorbeeld de eerste keer dat je met iemand slaapt de penetratie pijnlijk is, kan jij angst voor pijn ontwikkelen. Hierdoor span jij je spieren ongewild nog krachtiger aan en tevens raak je door de angst minder opgewonden. Wanneer je seksueel opgewonden bent, wordt je vagina vochtig.  Wanneer je vagina niet vochtig genoeg is, zal penetratie moeilijker en pijnlijker zijn waardoor ook weer de angst voor pijn toeneemt.

Hetzelfde geldt wanneer je bijvoorbeeld een schimmelinfectie  hebt gehad. De penetratie deed toen waarschijnlijk flink zeer. Nadat de infectie is genezen, kan echter door de angst voor pijn en de associatie van seks met pijn de dyspareunie in stand worden gehouden. Dyspareunie kan mogelijk ook overgaan in vaginisme.

Seksueel trauma

Sommige vrouwen ontwikkelen dyspareunie wanneer ze seksueel zijn misbruikt. Wanneer je met je partner naar bed gaat, kan je het trauma mogelijk herbeleven en span je je spieren onbewust aan. Penetratie is dan erg pijnlijk.

Libidoverlies

Stress kan er voor zorgen dat je minder zin hebt om met je partner te slapen (libidoverlies). Je hebt bijvoorbeeld stress op je werk of problemen binnen je relatie. Wanneer je toch seks hebt, ben je mogelijk minder opgewonden waardoor penetratie pijnlijk kan zijn. Ook kan de stress ervoor zorgen dat jij je bekkenbodemspieren (onbewust) aanspant, waardoor penetratie moeilijk is en pijn doet.

Psychische problemen

Bij bepaalde psychische stoornissen, zoals een depressie of angststoornis, kan het voorkomen dat jij minder snel opgewonden raakt en penetratie pijnlijk is. Ook wanneer jij onzeker bent over je uiterlijk of je seksuele ervaring kan het zijn dat jij erg gespannen bent en je geen plezier beleeft aan de seks.

Wanneer jij onder je dyspareunie lijdt, is het belangrijk om hulp te zoeken. Dyspareunie is over het algemeen goed te behandelen. Door de pijn te negeren, kan het erger worden en jouw zin in seks verminderen. Je kunt altijd naar je huisarts stappen om over jouw dyspareunie te praten.