Adriaan

Hoe ontstaat eenzaamheid?

De oorzaken van eenzaamheid zijn vaak het gevolg van verandering in je leven, bijvoorbeeld een verhuizing, een beëindigde relatie, het krijgen van een kind of een nieuwe baan. Eenzame gevoelens verdwijnen vaak vanzelf wanneer je beter in je vel komt. Als dat niet het geval is kan het zij dat je steeds verder wegzakt in je eenzaamheid. Sommige mensen zijn jarenlang eenzaam en weten niet meer hoe ze contact moeten maken met anderen en kunnen zich niet meer verbinden met de wereld om hen heen. Daarnaast kunnen persoonlijke eigenschappen een rol spelen.

Oorzaken eenzaamheid

Eenzaamheid kan ook te maken hebben met onder andere:

Heb je al een tijd lang last van eenzaamheid en heb je het vermoeden dat je last van bovenstaand probleem hebt? Doe dan de zelftest. De test geeft je een duidelijk beeld of je mogelijk last hebt van psychische problemen. Je kan de uitslag van de test uitprinten en meenemen naar je huisarts. De huisarts kan je vervolgens doorverwijzen.

Wat is de zelftest?

De zelftest is een online test van Lentis, die met grote zorgvuldigheid is samengesteld door ervaren psychologen. De uitslag van de test is geen definitieve diagnose, maar geeft een beeld van je huidige toestand. Blijf niet te lang in je eentje met klachten rondlopen, maar neem contact op met je huisarts.

Ook als de test een probleem tegenspreekt, maar jij je toch zorgen maakt over je klachten, adviseren wij je contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan samen met jou kijken wat er aan de hand is en je mogelijk doorverwijzen naar Lentis.