Home Problemen Eetstoornissen Behandeling eetstoornissen bij PsyQ Groningen

Eetstoornissen

"Met de juiste hulp kan je zelfs op latere leeftijd herstellen"

Behandeling eetstoornissen bij PsyQ Groningen

Ambulant, deeltijd en klinisch

PsyQ Groningen heeft een keten waar ambulante-, deeltijd- en klinische behandeling mogelijk is voor eetstoornissen. Als enige in het Noorden van het land beschikt Lentis over een kliniek voor eetstoornissen.

We bieden diagnostiek en individuele en groepsbehandeling. We behandelen mensen met Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa, eetbuistoornis, vermijdende/restrictieve eetstoornis (ARFID) en andere gespecificeerde eetstoornis (OSFED).Dit doen we volgens de multidisciplinaire richtlijnen. Vanzelfsprekend is onze zorg op maat afgestemd daar waar nodig.

We werken met verschillende disciplines; psycholoog, diëtist, psychiater, psychomotorisch therapeut, sociotherapeut en systeemtherapeut. Vrijwel alle behandelingen vinden plaats in de groep. Wanneer er extra aandacht aan zaken gegeven moet worden, kan dit met je eigen coach/sociotherapeut worden besproken of met een andere collega van het team. Binnen onze diagnostiek en behandeling hebben wij veel oog voor het systeem, het systeem wordt bij aanvang actief betrokken. Dit is echter geen voorwaarde voor behandeling.

Polikliniek

Wanneer je poliklinische zorg krijgt, kom je regelmatig bij ons langs voor je behandeling. Veel van onze behandelingen geven we in groepen. Maar een individuele behandeling is ook mogelijk. Samen maken we een plan voor wat we gaan doen. We vinden het belangrijk om de mensen die dichtbij jou staan, te betrekken.

We werken in onze polikliniek voornamelijk met Cognitive Behavioral Therapy – Enhanced (CBT-E), waarbij we vooral disfunctioneel gedrag willen aanpakken en de onderliggende problematiek willen onderzoeken en behandelen. Behandeling van andere problematiek naast de eetstoornis is in overleg ook mogelijk.

Deeltijd

Onze deeltijdbehandeling bestaat uit een vierdaags groepsprogramma van zes tot negen maanden. Wij helpen cliënten die intensieve behandeling nodig hebben met een ernstige en complexe eetstoornis. In de meeste gevallen betreft het cliënten met ernstige anorexia of boulimia nervosa. Naast de eetstoornis is er vaak sprake van co-morbiditeit.

Als cliënt kom je vier dagen per week op locatie en werk je dagelijks, met maximaal acht anderen, aan je herstel in de eetstoornis. De inloop is van 8.30 – 9.00 uur en de eindtijden wisselen per dag (zie onderaan voor een overzicht). Op de woensdags heb je geen groepstherapie, maar mogelijk wel individuele afspraken.

We evalueren regelmatig met jou en je systeem, zodat we goed zicht houden op je traject en, waar nodig, kunnen bijsturen. Na enkele maanden stap je over naar de tweedaagse behandeling (op de maandag en de donderdag), zodat je op privégebied een eigen structuur en ritme kan opbouwen én kan oefenen met alle dingen die je hebt geleerd.

Tot slot gaan we in de groep (eet) uitdagingen aan, lunchen jullie gezamenlijk én oefenen jullie met uiteten gaan en het nemen van tussendoortjes.

Overzicht deeltijdbehandeling

De kliniek voor eetstoornissen

Als een behandeling op de polikliniek of in deeltijd voldoende is, raden we dat altijd aan. Soms is dat niet genoeg en heb je meer intensieve zorg nodig. Je kunt dan terecht in onze Kliniek voor Eetstoornissen.