Home Problemen Eetstoornissen Verschillende eetstoornissen

Eetstoornissen

"Met de juiste hulp kan je zelfs op latere leeftijd herstellen"

Soorten eetstoornissen

Er zijn verschillende soorten eetstoornissen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze meestal ontstaan vanuit onderliggende mentale problemen. Iedere eetstoornis uit zich verschillend. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van te weinig eten, te veel eten of selectief eten. De meest voorkomende eetstoornissen zijn anorexia, boulimia, een eetbuistoornis en orthorexia.

Anorexia nervosa
Anorexia is een eetstoornis waarbij je de hele dag dwangmatig bezig bent met eten en je gewicht. Kenmerkend aan anorexia is dat je jezelf te dik vindt en voelt, terwijl je eigenlijk veel te licht bent voor je lichaamslengte. Als je anorexia hebt ben je bang om aan te komen, waardoor je minder eet, overmatig beweegt, braakt en/of laxeert.

Boulima nervosa
Een van de andere veel voorkomende soorten eetstoornissen, is boulimia. Als je deze aandoening hebt eet je vaak veel in een korte tijd. Niet omdat je honger hebt, maar omdat de drang niet te beheersen is. Je bent obsessief bezig met je gewicht en je bent net als bij anorexia bang om aan te komen, maar je hoeft niet te mager te zijn om boulimia te hebben. Veel mensen blijven door het vele eten en compenseren op hetzelfde gewicht hangen. Dit maakt dat boulimia niet snel herkend wordt door naasten.

Binge Eating Disorder (BED)
Een eetbuistoornis, ook wel Binge Eating Disorder (BED) genoemd, is een stoornis waarbij je minimaal één keer per week een eetbui hebt. Je hebt hier geen controle over en je beleeft er geen plezier aan. Doordat mensen met een eetbuistoornis niet compenseren (braken, laxeren, sporten), neemt het gewicht snel toe. Hierdoor kan er ernstig overgewicht ontstaan.

ARFID

ARFID is een eetstoornis. Je wilt of durft bepaald voedsel niet te eten en/of eet te weinig. Dit leidt uiteindelijk tot gewichtsverlies en een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en vitamines. De eetstoornis ARFID komt het meest bij jonge kinderen voor, maar ook jongeren en volwassenen kunnen hier last van hebben.

Orthorexia Nervosa
Ook Orthorexia valt onder de bekendste en meest voorkomende soorten eetstoornissen. Als je orthorexia hebt ben je de hele dag obsessief bezig met gezond en verantwoord eten. Alles moet in jouw ogen gezond en puur zijn. Hierdoor kan het zijn dat je bijvoorbeeld alleen nog maar (rauwe) groentes, fruit en noten eet. Het dwangmatige eetgedrag heeft invloed op je lichamelijke en mentale gezondheid.

Herken jij je in een van bovenstaande eetstoornissen? Dan is het belangrijk om de professionele hulp te zoeken.