Man in park

Oorzaken erectiestoornis

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor jouw erectiestoornis. Een eerste stap is vaak een doorverwijzing van je huisarts om te kijken of er een lichamelijke oorzaak is. Vaak komt hieruit dat er geen lichamelijk oorzaak is voor jouw erectieprobleem.  De oorzaak is vaak psychisch.

Verschillende psychische oorzaken kunnen een rol spelen bij problemen met het krijgen van een erectie.  Hieronder vind je een aantal mogelijke oorzaken.

Psychische oorzaken erectiestoornissen

  • Lichamelijke veranderingen. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over lichamelijke veranderingen die horen bij het ouder worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het langer duurt voordat je penis stijf wordt, dat deze minder hard wordt of dat je minder lang een erectie behoudt. Ook kan het zijn dat je een minder intens orgasme ervaart of minder zin in seks hebt. Deze veranderingen, en het moeilijk vinden deze te accepteren, kunnen bijdragen aan een erectiestoornis
  • Wanneer je een aantal keer een erectiestoornis hebt gehad, is de kans groot dat je bang bent dat dit weer gaat gebeuren. De angst dat het weer niet zal lukken, en de schaamte die daarbij hoort, kan ervoor zorgen dat je geen erectie krijgt.
  • Wanneer je onzeker bent over je lichaam, je seksuele prestaties of je relatie dan kan dit invloed hebben op het krijgen van een erectie.
  • Wanneer je ontevreden bent over je relatie kan dit leiden tot erectiestoornissen.
  • Lichamelijke veranderingen partner. Wanneer je vrouw bijvoorbeeld in de overgang komt kan het zijn dat haar vagina minder snel vochtig wordt. Hierdoor kan vrijen pijn doen. Het kan zijn dat je uit angst om haar pijn te doen, minder snel een erectie krijgt.
  • Wanneer je moeite hebt om je eigen seksuele voorkeur te accepteren, bijvoorbeeld SM of een andere fetish, kan dit ook leiden tot erectieproblemen.
  • Wanneer er problemen zijn in je dagelijkse leven, bijvoorbeeld geldzorgen, zorgen over werk of problemen in je gezin, dan kan dit het krijgen van een erectie lastiger .
  • Doelgerichte seks. Het kan zijn dat je erg prestatiegericht bent tijdens de seks, dit kan een erectieprobleem veroorzaken. Wanneer de seks alleen gericht is op een orgasme krijgen/geven dan kan het zijn dat het voelt alsof er een prestatie geleverd moet worden. Terwijl het bij seks ook gaat om plezier hebben met elkaar. Deze prestatiedruk kan zorgen voor erectieproblemen.
  • Na een scheiding, na het overlijden van je partner, of bij een nieuwe partner kunnen erectieproblemen ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat je nog niet los bent van je vorige partner, je je schuldig voelt naar je overleden partner toe, of doordat je onzeker bent in je nieuwe relatie. Wanneer het over onzekerheid gaat in een nieuwe relatie, helpt het vaak om hierover met je partner te praten.