Man in park

Gegeneraliseerde angststoornis

Pieker je constant over dagelijkse dingen die fout kunnen gaan? Zonder dat hier reden voor is? Ben je bijvoorbeeld overmatig bang dat je naasten iets overkomt, zonder dat hier een aanleiding voor is? Maak je je voortdurend zorgen over je financiën, terwijl je genoeg geld op je bankrekening hebt? Heb je moeite om je angsten onder controle te houden en nemen deze je gedachten over? Voel je je rusteloos, gespannen en opgejaagd? Dan kan het zijn dat je een gegeneraliseerde angststoornis hebt. Wat een gegeneraliseerde angststoornis is, wat de symptomen zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAS), ook wel piekerstoornis genoemd, is een stoornis waarbij je onbeheersbare angstgevoelens ervaart over kleine dagelijkse gebeurtenissen. Je piekert je bijvoorbeeld suf over geldzaken, over prestaties op je werk, over je gezondheid, over de veiligheid van je familie. Je hebt moeite om deze angsten onder controle te houden. Je kan bijvoorbeeld erg vaak je partner gaan bellen op het werk om jezelf er van te overtuigen dat hij of zij veilig op zijn werk  is. Je zorgen staan niet in verhouding tot de bron van de zorgen, feitelijk is er niets aan de hand. Maar jij ervaart dit als zeer reële zorgen, die het grootste deel van je dag of week innemen. Fysiek kun je ook angstklachten ervaren. Je bent rusteloos en gespannen. Ook kun je door het vele piekeren last hebben van slaap en concentratie problemen.

Oorzaken gegeneraliseerde angststoornis

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van deze angststoornis. Het is meestal een mix van factoren die hierin in een rol spelen.

Gevolgen gegeneraliseerde angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis kan vervelende gevolgen hebben. Zo kun je situaties vermijden uit angst waardoor je in een sociaal isolement raakt. Het is lastig om zelf je piekergedachten te stoppen, zoek daarom hulp.

Symptomen gegeneraliseerde angststoornis

Wanneer je veel angst hebt over zaken in het dagelijkse leven kan het zijn dat je een gegeneraliseerde angststoornis hebt. De symptomen hiervan zijn voor iedereen anders. Je vindt het bijvoorbeeld moeilijk om je bezorgdheid onder controle te houden of je angsten beperken je in je dagelijkse leven.

Hoe vaak komt een gegeneraliseerde angststoornis voor?

Ongeveer 4,5 procent van de Nederlanders ontwikkelt in hun leven een gegeneraliseerde angststoornis. Je bent dus niet alleen. De stoornis komt  grofweg tweemaal zo vaak voor bij vrouwen  (2,9%) dan bij mannen (1,6%). Ouderen hebben meer last van de stoornis dan jongeren. Gemiddeld ontstaan de klachten rond je twintigste levensjaar.

Verschil met andere angststoornissen

Er zijn veel verschillende soorten angststoornissen. Zowel bij een gegeneraliseerde angststoornis als bij andere angststoornissen ervaar je veel angst en spanning. Wat is het verschil tussen een gegeneraliseerde angststoornis en andere angststoornissen? Andere angststoornissen hebben een meer specifieke angst. Zo zijn bijvoorbeeld mensen met hypochondrie voornamelijk bang om een ernstige ziekte te krijgen en mensen met een paniekstoornis zijn bang om een paniekaanval te krijgen. Wanneer je een generaliserende angststoornis hebt, ben je niet bang voor één ding, maar juist voor vele kleine zaken, waar je veel over piekert.