Man in park

Behandeling gegeneraliseerde angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis is goed te behandelen. Afhankelijk van jouw situatie word je behandeld door middel van meta-cognitieve gedragstherapie, medicatie (antidepressiva), of een combinatie van beide.

Meta – cognitieve gedragstherapie

Deze vorm van behandeling van je gegeneraliseerde angststoornis richt zich op je eigen gedachten over je gepieker. Samen met jouw behandelaar ga je aan de slag om inzicht te krijgen in deze gedachten. Binnen de opvattingen over je gepieker onderscheiden we twee opvattingen (metacognities):

Positieve metacognities

Dit zijn positieve gedachten over je gepieker, zoals: “Door het vele gepieker ben ik goed voorbereid op gevaar dat kan komen” of “Dankzij mijn gepieker is het goed afgelopen”. Het gepieker is zo een strategie om het ‘gevaar’ te bezweren.

Negatieve metacognities

Dit zijn negatieve gedachten over je gepieker, zoals: “Het is niet gezond dat ik zo veel pieker” of “Ik kan niet meer ophouden met piekeren, ik word vast gek.”

Jouw opvattingen over je gepieker worden tijdens jouw behandeling nauwkeurig in kaart gebracht. Samen met je behandelaar werk je vervolgens toe naar een gedragsexperiment dat bij jouw piekergedachten past. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onder begeleiding extra hard gaat piekeren wanneer je angst is dat je hier gek van wordt. Zo ga je samen met je behandelaar onderzoeken of de gedachten die je hebt over je gepieker juist zijn.

Medicatie

Voor het behandelen van een gegeneraliseerde angststoornis kunnen antidepressiva worden voorgeschreven. Uit onderzoek is gebleken dat deze medicijnen niet alleen effectief kunnen zijn bij een depressie maar ook bij de behandeling van angststoornissen.