Man in park

Gevolgen gegeneraliseerde angststoornis

De gevolgen van een gegeneraliseerde angststoornis kunnen groot zijn.

  • Vermijding. Je kan situaties gaan vermijden uit angst. Hierdoor kan je in een sociaal isolement raken.
  • Vermoeidheid. Door het vele gepieker slaap je slecht en kan er oververmoeidheid optreden. Dit kan effect hebben op je werkprestaties en relaties onder druk zetten.
  • Negatief effect omgeving. Het vele piekeren kan ook een effect hebben op je omgeving. Je kan mensen bijvoorbeeld constant vragen om je gerust te stellen. Of je vertoont controlerend gedrag om jezelf er maar van te overtuigen dat iemand veilig is. Dit kan druk op je relaties leggen.
  • Alcohol misbruik. Het kan ook zijn dat je om de angst en spanning te verminderen je toevlucht zoekt in alcohol. Maar dit kan juist je spanningsklachten verergeren.
  • Fysieke klachten. Door alle spanning voel je je fysiek slecht. Hierdoor kan je gaan piekeren over eventuele ziektes die je misschien kan hebben. Zo neemt de angst alleen nog maar verder toe.

Het hebben van een gegeneraliseerde angststoornis is erg vervelend. Het is lastig om zelfstandig je piekergedachten te stoppen. Zoek daarom hulp. De stoornis is goed te behandelen. Samen gaan we aan de slag om jouw gedachtepatronen te veranderen.