Vrouw rode jas in bos

Genderdysforie

Voel jij je een vreemde in je eigen lichaam? Voel jij je niet thuis bij het geslacht waarmee je geboren bent?

Dan kan het zijn dat er bij jou sprake is van genderdysforie. Op deze pagina kan je hier meer informatie over vinden.

Wat is genderdysforie?

Genderdysforie is een diep gevoel van onbehagen over het geslacht waarmee je geboren bent. Je geslacht en je genderidentiteit komen niet overeen. Je bent bijvoorbeeld geboren met het mannelijk geslacht, maar je voelt je vrouw. De sterkte van dit gevoel kan verschillen. Het kan zijn dat je een wens hebt om een geslachtsverandering te ondergaan. Dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn.

Het kan erg ingewikkeld zijn wanneer je te maken krijgt met genderdysforie. Zowel voor jou als voor jouw eventuele partner, kinderen, ouders en vrienden. Er kan sprake zijn van gevoelens van schaamte, onbegrip en rouw.

Gevoelens van genderdysforie kunnen resulteren in:

  • Je afsluiten voor je omgeving
  • Je onbegrepen voelen
  • Moeilijk contact maken met je eigen lichaam
  • Het extra benadrukken van de kenmerken van je biologische geslacht

Wanneer je deze gevoelens hebt, kan dit erg eenzaam zijn. Neem contact op met je huisarts wanneer jij je een vreemde voelt in je eigen lichaam. Je hoeft dit niet alleen op te lossen. Jouw huisarts kan jou mogelijk doorverwijzen naar Lentis. Samen zorgen wij ervoor dat jij de hulp en begeleiding, bijvoorbeeld in een genderkliniek, krijgt die bij jou past.

Verschil genderdysforie, transseksueel en transgender

Wanneer je transseksueel bent, voel je een zeer sterke afkeer tegen je geboortegeslacht. Je wil een medische behandeling ondergaan die ervoor zorgt dat jij het gender krijgt waarin jij je thuis voelt.  Dit kan door middel van hormonen of een operatie.

Er wordt gesproken van genderdysforie wanneer het geslacht waarmee jij geboren bent niet overeenkomt met hoe jij je geslacht ervaart. Dit betekent niet dat jij ook daadwerkelijk een medische behandeling zal ondergaan om het gewenste lichamelijke geslacht te verkrijgen.

Transgender wordt steeds vaker gebruikt als een overkoepelende term voor alle diverse vormen van gender. Het betekent letterlijk tussen twee genders in. Je kunt je zowel man als vrouw voelen, je vrouw voelen terwijl je als man geboren bent en andersom. Hieronder vallen bijvoorbeeld travestieten (wanneer je je verkleedt als het andere geslacht), vrouwelijke mannen, mannelijke vrouwen en mensen die zichzelf als gender neutraal identificeren.

Genderdysforie bij jongeren

Genderdysforie kan op elke leeftijd voorkomen. Al op jonge leeftijd kunnen gevoelens van genderdysforie aanwezig zijn. Wanneer je als kind deze gevoelens hebt, hoeft dit niet te betekenen dat je dit gevoel blijft houden. Soms verdwijnen dergelijke gevoelens weer.

Tot je 23e kan je met dergelijke gevoelens terecht bij de GenderPoli van Jonx. Samen met jou en je ouders kijken we naar geschikte begeleiding voor jou.