Man in het park

Histrionische (theatrale) persoonlijkheidsstoornis

Ben jij voortdurend op zoek naar aandacht en de bevestiging van de mensen om je heen? Word je onzeker, boos of verdrietig wanneer je niet in het middelpunt staat? Ben jij erg extreem in het uiten van je emoties en wisselen deze regelmatig? Overdrijf jij vaak bij het vertellen van verhalen en dik je alles flink aan? Dan kan het zijn dat jij een histrionische persoonlijkheidsstoornis hebt. Deze stoornis wordt ook wel een theatrale persoonlijkheidsstoornis genoemd.

Wat een histrionische persoonlijkheidsstoornis is, wat de symptomen zijn, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.

Wat is een histrionische persoonlijkheidsstoornis?

Wanneer je een histrionische persoonlijkheidsstoornis hebt, uit jij je emoties overdreven uitbundig en wil jij in het middelpunt van de belangstelling staan. Je vraagt continu om aandacht en maakt daarbij vaak gebruik van theatraal/dramatisch gedrag en je uiterlijk. Je kleedt je bijvoorbeeld seksueel uitdagend of je verzint spannende vakantieverhalen die je met veel vertoon vertelt. Wanneer jij het gevoel hebt dat je niet voldoende aandacht krijgt, kan jij je erg onzeker, ongemakkelijk, boos of verdrietig voelen.

Andere mensen vinden het vaak prettig om met jou om te gaan. Je hebt altijd wat te vertellen, je bent charmant, hebt energie en met jou erbij is het nooit saai.

Jouw uitbundige gedrag, je geflirt en aandachttrekkerij maskeren echter vaak jouw onzekerheid en gevoelens van angst. Hoewel de buitenwereld in eerste instantie denkt dat jij een sociaal en enthousiast persoon bent, vind jij het juist moeilijk om diepgaande gevoelens te uiten en langdurige intieme relaties aan te gaan. Je emoties lijken weliswaar uitbundig, maar ze blijven oppervlakkig en wisselen geregeld. Vaak weet je niet wat je écht voelt.

Denk jij dat je wellicht een histrionische persoonlijkheid hebt? Lees hier meer over de kenmerken en symptomen van een histrionische persoonlijkheidsstoornis.

Hoeveel mensen hebben een histrionische persoonlijkheidsstoornis

Ongeveer 1 – 3% van de bevolking heeft een histrionische persoonlijkheidsstoornis . De stoornis uit zich vaak voor het eerst wanneer je jongvolwassen bent. Vrouwen hebben vaker last van een histrionische persoonlijkheidsstoornis dan mannen.