Man in het park

Gevolgen van een histrionische persoonlijkheidsstoornis

Wanneer je een histrionische persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je zelf vaak het gevoel dat er niet veel aan de hand is. Toch kan jouw stoornis ernstige gevolgen voor jou en je omgeving hebben. In onderstaande overzicht zie je de mogelijke gevolgen van een histrionische persoonlijkheidsstoornis:

  • Hoewel je een vage kennis een beste vriend kan noemen, vind je het moeilijk om hechte, diepgaande relaties op te bouwen. Je durft je niet kwetsbaar op te stellen en hebt een oppervlakkig gevoelsleven.
  • Je raakt zeer snel verveeld en bent voortdurend op zoek naar spanning en sensatie. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je steeds van baan wilt veranderen of van relatie wilt wisselen. Ook risicogedrag als overmatig alcohol drinken kan voorkomen.
  • Het kost jou veel energie om steeds in de belangstelling te staan en aandacht te vragen. Dit kan je op een gegeven moment opbreken. In jouw ogen krijg je nooit voldoende complimenten en waardering.
  • Om aandacht te vragen kan het zijn dat je flirt in situaties waarbij dat niet gepast is, bijvoorbeeld met collega’s.
  • Mogelijk verlies je vrienden of houd je relatie geen stand. Het is voor jouw omgeving erg lastig om aan de grote behoefte aan aandacht en bevestiging tegemoet te komen. Je wilt altijd zelf in het middelpunt van de belangstelling staan zonder aandacht voor anderen.
  • Omdat er in jouw ogen niet voldoende aandacht aan jou wordt geschonken of bijvoorbeeld relaties stuklopen, kun jij je depressief voelen of kunnen angstklachten optreden.
  • Het gebrek aan werkelijk contact met vrienden, familie of eventuele partner kan in ernstige gevallen zelfs leiden tot een zelfmoordpoging. Het kan ook zijn dat je een zelfmoordpoging gebruikt om aandacht te vragen.

De gevolgen van een histrionische persoonlijkheidsstoornis kunnen ernstig zijn. Deze persoonlijkheidsstoornis is echter te behandelen. Hoewel je zelf misschien het gevoel hebt dat er niet veel aan de hand is, is het belangrijk dat je naar de huisarts gaat. Wees niet bang om hulp en steun te zoeken. Je staat er niet alleen voor.