Man in het park

Oorzaken van een histrionische persoonlijkheidsstoornis

Een persoonlijkheidsstoornis is erg complex. Zoals bij veel psychische stoornissen is er vaak niet één duidelijk oorzaak aan te wijzen waarom jij een (histrionische) persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. Vaak is het een combinatie van factoren, zoals aanleg en opvoeding. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke (risico)factoren voor het ontstaan van een histrionische persoonlijkheidsstoornis.

Erfelijkheid

Wanneer één van je ouders last heeft van een histrionische persoonlijkheidsstoornis, is de kans groter dat jij deze stoornis ook ontwikkelt. Het betekent dus niet dat jij hoe dan ook een histrionische stoornis ontwikkelt, maar je bent er mogelijk gevoeliger voor.

Ervaring kindertijd

Mogelijk kunnen nare ervaringen uit je kindertijd bijdragen aan het ontwikkelen van een histrionische persoonlijkheidsstoornis. Je hebt bijvoorbeeld één van je ouders verloren, je bent als kind gepest of je bent als kind verwaarloosd. Ook blijkt dat veel personen met een histrionische persoonlijkheidsstoornis als kind last hebben gehad van een depressie.

Wat de oorzaak van jouw histrionische persoonlijkheidsstoornis ook is, het is belangrijk om hulp te zoeken. Door jouw stoornis te behandelen is het mogelijk om jouw gedragspatroon te doorbreken en meer diepgaande relaties met de mensen om jou heen aan te gaan, zonder dat je enkel behoefte aan aandacht hebt.