'Ik had zoveel zucht naar alcohol en de kroeg zat om de hoek'
Melis
Oudere man op bankje buiten

Korsakov

Het syndroom van Korsakov is een chronische hersenaandoening, die ontstaat door een ernstig tekort aan vitamine B1. De ziekte treedt voornamelijk op bij mensen met een langdurige alcoholverslaving in combinatie met een slecht eetpatroon. Het belangrijkste kenmerk van de ziekte is een verstoring van het geheugen. Je bent niet meer goed in staat nieuwe informatie te onthouden.

Gradaties hersenschade

Als je lijdt aan Korsakov heb je vaak niet door hoe ernstig ziek je bent en overschat je je eigen functioneren. Er zijn verschillende gradaties van hersenschade door overmatig alcoholgebruik en slechte voeding. Het ergste stadium noemen we het syndroom van Korsakov.

Symptomen van Korsakov

Er zijn verschillende symptomen die bij de ziekte van Korsakov komen kijken. Zo kun je last hebben van valse herinneringen, ben je soms gedesoriënteerd in tijd, plaats en persoon of kun je lastig nieuwe informatie onthouden. Deze symptomen zijn per persoon verschillend.

Behandeling Korsakov

De verschillen in hersenschade door alcohol is per persoon verschillend, daarom bieden we naast de algemene behandelonderdelen specifieke behandelingen en leermodules aan zodat we passende behandeling kunnen bieden.

Feedback