Jongen in park bij water

Nachtmerriestoornis

Vol angst en badend in het zweet word je wakker: je hebt een nachtmerrie gehad. Het is heel normaal om af een toe een nachtmerrie te hebben. Het wordt alleen een probleem wanneer je er voortdurend last van hebt. Je durft niet meer te gaan slapen uit angst voor angstaanjagende dromen. Wanneer jij regelmatig last hebt van nachtmerries, kan het zijn dat jij een nachtmerriestoornis hebt. Wat een nachtmerriestoornis is, wat de symptomen zijn, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.

Wat is een nachtmerriestoornis

Bij een nachtmerriestoornis heb je regelmatig last van nachtmerries. Dit zijn angstige dromen over nare, bedreigende gebeurtenissen. Ze jagen jou angst aan of zorgen voor paniek, stress of verdriet. Je nachtmerries zijn vaak erg realistisch en je kunt ze meestal nog helder voor de geest halen wanneer je weer wakker wordt. De angstige beelden en gedachten kunnen jou overdag blijven volgen en jou ’s nachts wakker houden. Door het gebrek aan slaap kun jij je overdag mogelijk minder goed concentreren op bijvoorbeeld school of je werk.

Een nachtmerriestoornis valt onder de slaap-waak stoornissen. Je hebt een acute nachtmerriestoornis wanneer je meer dan een maand last hebt van terugkerende nachtmerries. Wanneer je langer dan 6 maanden nachtmerries hebt, wordt dit een persisterende nachtmerriestoornis genoemd.

Nachtmerries en psychische problemen

Mensen met een psychische stoornis hebben doorgaans vaker last van regelmatige nachtmerries. Mogelijk is er sprake van een vicieuze cirkel. De nachtmerries en je psychische klachten kunnen elkaar versterken of verergeren. De nachtmerries kunnen ook een onderdeel zijn van psychische stoornissen. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een posttraumatische stressstoornis, kun je nachtmerries hebben over jouw trauma.

Hoeveel mensen hebben een nachtmerriestoornis?

Iedereen kan last krijgen van nachtmerries. Naar schatting heeft ongeveer 2% tot 5% van de volwassenen meer dan 1 keer per week een nachtmerrie. Mensen met een psychische stoornis hebben veel vaker regelmatige nachtmerries. Ongeveer 30% heeft hier last van.

Nachtmerries komen relatief vaker voor bij kinderen, met name wanneer ze nog jong zijn. Vanaf een jaar of 12 verdwijnen de nachtmerries vaak weer.